lördag 20 augusti 2011

Har du gjort något av faux (oäkta) chenille? Del 2

Som utlovat har jag planerat lite kuddar och de allra flesta jag ritat - med något undantag - använder remsor som är 3" breda. Jag tycker att det är svårt att använda smalare remsor utan att man liksom "förlorar" chenillekänslan.

Alla kuddar jag ritat är i slutstorleken 22½" vilket motsvarar 57 x  57 cm. Det tycker jag är en snygg soffkuddestorlek. Kuddarna är enkla att sy, vanlig raksöm och piecing. Jag kommer också att visa hur man syr i ett blixtlås som blir relativt dolt, men inte osynligt, ja, så osynligt det nu kan bli, i en av kanterna på kudden, så att man lätt kan ta av och tvätta själva kudden om olyckan är framme.

Men först ska ni få se alla kuddar jag ritat ihop! Tänk vad kul jag har med mitt älskade QuiltPro, det är lätt och alla som kan till exempel Microsoft Office kommer att kunna skapa sina första quiltar inom tio minuter. Jag som ju är datautbildad tycker att EQ-serien (vet inte vilket nummer som gäller nu) är mycket mer invecklad och svårtillgänglig - som ett tips för dig som funderar på att köpa ett quiltritningsprogram.

QuiltPro 6 som är den senaste versionen har en unik testa-i-30-dagars-garanti. Du köper programmet, och testar i en månad, och om du under den tiden ångrar dig får du tillbaka pengarna efter att du kontaktat deras kundservice. QuiltPro 6 kostar $ 129.95 vilket motsvarar strax under 830 kr. Jag har haft mitt program i kanske fem år (äldre version) och för mig har det betalat sig många gånger om. Bland annat är det väldigt skönt att vid tvekan om tyget räcker faktiskt rita ut mina tygbitar i programmet! Nu blev det en LÅÅÅNG utvikning från chenille - ber om ursäkt för det!
Åter till kuddarna med chenilledekorationerna!












För att chenillen ska framträda ordentligt har jag valt ett väldigt svagt mönstret tyg, men kanske kan det bli läckert om du kombinerar topptyget av chenille med samma originaltyg, det har jag inte testat!

Men som ni ser så kan ju kuddarna både se traditionella ut, eller moderna och oregelbundna. För att du ska få chansen har jag fixat en bild här som du kan testa att använda själv!




Du laddar ner bilder här i ett bättre och större format och självklart kan och får du skriva ut exakt hur många kopior som du själv vill! Lek och fantisera! Kommer du på något alldeles sensationellt läckert mönster så vore det roligt om du skickade en bild till mig så ska jag gärna publicera den, även om du inte syr den!

Tips! Du ska tänka på skillnaden mellan det färdigsydda och tillskärningsmåttet.
Kvadraterna skärs 3" x 3" - två kvadrater bredvid varandra skärs 5 ½" x 3"- tre kvadrater i rad skärs 8" x 3" - en kvadrat som täcker fyra rutor skärs 5½" x 5½". Jag har ju tidigare skrivit en del om hur man räknar ut måttet på HST, alltså en kvadrat som delas i två delar för att sys samman med ett annat tyg och bildar en kvadrat med två trianglar, och för er som behöver en påminnelse har jag det inlägget här. Men som en snabb förklaring, skär till två kvadrater som är 1" större än det mått du vill ha på de två kvadrater som ska bildas, och sen renskär man ner till rätt storlek. Så skulle i alla fall jag göra!

Omräknare mellan inches och cm hittar du i högra spalten här i bloggen, bara skriv in måtten i inches-rutan så får du ut ett mått i cm.

Så ni som vill hänga på min chenillekurs (wow!) syr ihop de tyger ni behöver, jag har sytt två set med ett chenilletyg som mäter ca 14" x 6½". Av det får man faktiskt en hel del chenille, men vill ni sy fler kuddar än ett par, eller om ni vill ha stora delar av kudden som chenille, behöver ni antagligen mer. Å andra sidan kan man ju testa bara med en liten bit chenille och se om man tycker det är kul (det är det - "fett mycket!" - som barnen skulle säga!)

Det är faktiskt så kul att jag på fullt allvar funderar på om man inte skulle kunna klämma ihop ett helt mystäcke i chenille, eller i alla fall ett mystäcke där en del bitar är egenhändigt tillverkad chenille.

Till nästa del då jag börjar sy kuddar behöver du som vill hänga på ett blixtlås som är minst 24" långt. Du behöver inte köpa något specialblixtlås, men gärna ett som har ungefär samma färg som det tyg du valt som kontrast till chenillen.

Om du tänker sy flera kuddar så får du ett härligt kuddgäng om du använder samma topptyg och ungefär samma färger på de undre lagren (behöver inte vara identiska!) och samma kontrasttyg. Sen kan du blanda mönstren, både mina förslag och egna hej vilt! Kanske vill du inte ha geometriska figurer utan istället applicera ett hjärta?

Bara ett tips så här i förbifarten - om du vill applicera med chenille rekommenderar jag bestämt att du syr fast ett tunt baksidestyg ovanpå chenillens rätsida. Snitta sedan i mitten och ut mot kanterna och vräng över hjärtat till rätan så att du får öppningen på avigan. Ta något vasst och peta ut eventuella hörn, och ta sedan hjälp av älskade 505 (klisterspray) för att fästa applikationen temporärt mot kudden. Sen kan du antingen sy med langettstygn, för hand eller till och med med raksöm (ett par varv) för att fästa din applikation.

I mitt bakhuvud rullar just nu den här låten. Kommer ni ihåg härliga Orup med "Är du redo?"



Frågan kvarstår - ÄR du redo för en fortsättning på chenillekursen?
Den kommer i nästa del!


2 kommentarer:

Rose-Marie sa...

Tusen tack Agneta för chinellkurserna. Spännande
Kram Rose-Marie

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...