måndag 22 augusti 2011

Har du sytt något av faux (oäkta) chenille? Del 3 -"Ying Yang i chenille"

Så där, nu har jag sytt en av mina kuddar, och som någon skrev till mig - de blir STORA! Så vill du sy mindre kuddar så gör du det! Jag testade fler designs, och föll för den här:
Ganska typiskt mig - jag får en ny idé för quiltmönster stup i kvarten! Nåväl, den här kudden är i alla fall sydd och färdig och för er som vill testa att sy med bara lite chenille så är det är ett toppenbra första mönster!

Till min kudde, som hetter "Ying yang i chenille" (för den ska väl heta något!) behöver du!
Du syr alla steg med 1/4"-pressarfoten - utom blixtlåset och (om du vill) knapphålen, förstås!

A. 2 st remsor 7" x 3" av ljusare tyg
     1 st remsa av ditt chenilletyg 7" x 3"

B. 2 st  remsor 7½" x 3" av ljusare tyg

C. 2 st kvadrater av mörkare tyget som är 7" x 7"

D. 1 st remsa av ljusare tyg som är 3" x 14" 
     1 st remsa av mörkare tyget som är 3" x 14"
     1 st remsa av ljusare tyg som är 3" x 18"
     1 st remsa av mörkare tyget som är 3" x 18"

E. 1 st baksidestyg 16" x 19½"
     1 st baksidestyg 5½" x 19½"
     1 st blixtlås ca 40 cm
     2 st tygsnuttar av baksidestyget (aningen bredare än blixtlåset) ca 4" långa

Gör så här:
Sy samman de ljusa remsorna under A med din chenilleremsa.
Skär ut 2 st remsor som är 3" breda.

Ta remsorna under B och sy fast dem på vardera sidan av dina remsor.
När du är färdig har du två block som ser ut så här:


Skär ner blocken så att det blir 7" x 7" kvadrater.

Ta de mörkare kvadraterna och para ihop dem med de kvadrater du nyss skurit till. Pressa sömmarna åt samma håll (mot det mörkare är att föredra).

Vrid nu om ena blocket och passa samman dem i mitten och sy ihop. Pressa allteftersom. Du kan rufsa till chenillen (ännu) mer sen!

Sy fast remsorna från D. Det ska vara två remsor av samma färg som möts i hörnen på kudden.

Börja med att sy samman blixtlåset med tygsnuttarna. Det gör jag för att slippa ha "knövel" på kanterna av kudden.

Ibland hoppar det till när man (läs jag) syr för nära blixtlåsets kant, men det syns ju i alla fall inte sen!  =O)

Sy fast blixtlåset mot den större baksidestygsdelen genom att lägga blixtlåset med rätsidan nedåt mot rätsidan på baksidestyget. Nåla om du behöver det. Använd blixtlåsfoten!

Vänd tillbaka och sy en smal söm längs med blixtlåset, det är dels snyggt, men också för att blixtlåset inte ska fastna i tyget.

Sy fast den mindre baksidestygsbiten på andra sidan om blixtlåset på samma sätt. Lägg sedan baksidestyget räta mot räta på kuddtyget så att du ser hur mycket du kan vika över.

Nåla tyget i båda kortsidor och ta bort framsidan på kudden så länge. Pressa kanten och sy en söm från rätan längs med ÖVRE kanten på blixtlåset, så att du får en tygbit som döljer blixtlåset, men du kan fortfarande öppna upp det! (annars blir det inte kul!) Nu var mitt tygval till baksidan ungefär det dummaste, inte utseendemässigt, men för att visa bilder med ... Jag har därför ritat i lite var sömmen ska gå! Sömmen ska gripa i båda lager av det vikta tyget och gå strax ovanför blixtlåset.


Öppna upp blixtlåset så att du inte glömmer det. Om du vill kan du sy i några knappar längs med kanten (det gjorde jag mest för att jag inte testat knapphålsgrejen till min symaskin än (!) och för att jag hade så himla söta små rosa knappar, men det är inte nödvändigt.


Lägg baksidestyget räta mot räta med kuddtyget och sy runt om. Zick-zacka och skär av hörnen. Vänd till rätan, stoppa in en kudde och du är färdig!

Jag har flera chenillebitar kvar, och även av det prickiga tyger, så jag ska sy lite fler kuddar. Jag gillar det som är lite osymmetriskt just nu.

Som ni märker är min kudde aningen mindre än de stipulerade 22½"-kuddarna, men det berodde mest på att jag inte hade någon större innerkudde. Jag ÄLSKAR stora kuddar att mysa ner sig med!

Du kan sy vad som helst med chenille, testa med en sminkväska eller en necessär. Tänk på att de personliga lösningarna är de trevligaste, så var modig både med chenilltygerna och de tyg som du kombinerar med!

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...