torsdag 11 augusti 2011

Sytillbehör att drömma om/önska sig!

Om man syr en stjärna så ska det sys både kvadrater och trianglar, och det är ibland lite svårt att få dem rätt, speciellt om man vill skära till två trianglar med sömsmåner av en kvadrat. Jo, visst GÅR det, jag har ju i tidigare inlägg berättat om matematiken bakom, men tänk om man inte behövde räkna alls, bara ändra lite på linjalen och sätta dit en attiralj och sen skära...

Nej, jag har inte uppfunnit något, men snubblat över en sida där de säljer lösningen beskriven ovan, men först ska ni få se Jodi Davis kika lite på den i en video från Quilt Market.


Så här ser lösningen ut:

Först måste man veta hur stora delarna ska vara insydda i blocket. Om man t.ex. ritar ett block i QuiltPro eller ElectricQuilt så vet man det genast. Det måttet ställer man in på linjalen med den gula grejen i teckningen ovan. Den delen går över på undersidan av linjalen och gör det lätt att få den exakt mot tygkanten. Slutligen sätter man på en av delarna till höger i bilden, beroende på vilken sorts del man vill skära till. De delarna lägger till exakt den sömsmån som krävs. Delarna är bokstavskodade, S står för Square (kvadrat), H för Half Square Triangle (två trianglar av en kvadrat) och slutligen Q står för Quarter Square Triangle (fyra trianglar av en kvadrat).

Allt ser smart och lätt ut. Så, vad kostar kalaset? Faktiskt är det överkomligt, tycker jag. Du får allting på bilden nedan för mindre än femtio dollar. (ca 318 kr) sen tillkommer förstås frakt också.

Men det här företaget har flera intressanta produkter, minsann!
Du har kanske också någon gång svurit över att din linjal inte räckt till på bredden eller längden. Det kan man nu lösa lätt. Med en Quilt Ruler Connector (ungefär quiltlinjalsammansättare). Dessutom fungerar kombinerandet perfekt för att få ditt tyg rätliggande, både på längden och på tvären. Se här:

Du kan läsa allt om den här smarta grejen här i en nedladdningbar pdf-fil. Priset ligger under 12 dollar - ett fynd för i svenska kronor 76 bagare!

Men som ni vet är alla goda saker tre (det är ett uttryck som måste ha myntats innan smågodiset tillkom!!) och den tredje godsaken som de säljer är en smart grej som heter Prep-tool, som är en lösning på problemet med att gissa var triangeln ska placeras. Den här skär av spetsarna för perfekt placering.

De säljer en liten smart grej också som löser problemet med att du som du kanske vet faktiskt bör sy en eller två trådar utanför 1/4"-strecket för att få en exakt sömsmån som mäter 1/4", eftersom det alltid försvinner liiite grand när du öppnar upp två tygbitar som sytts ihop - den här grejen ger dig en perfekt "scant" 1/4" sömsmån.

Om man  är intresserad av alla produkterna så har de satt ihop ett stort godispaket. Titta här:

Rubbet blir ditt för under100 dollar! (ca 650 kr)!

Jaha, ytterligare grejer att lägga till önskelistan - måtte julen komma snart i år!! =O)

Oops - klart ni måste veta det här - företaget heter Guidelines4quilting. Där kan du läsa om alla produkterna och se filmer och annat.
1 kommentar:

Squirrels do Sew sa...

Agneta, Agneta....

Vad ska vi göra med dig? Du hittar så mycket roliga "farliga" saker - för plånboken alltså :-)

Lotta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...