onsdag 10 augusti 2011

Symaskinsnålar - det är mycket mer än "bara" ...

De som inte syr mer än några gånger om året använder antagligen universalnålar i storleken 80 och är nöjda och glada med det, men de som precis som jag syr olika saker och ofta måste tänka på mycket fler saker än att bara köpa symaskinsnålar.

Jag vet att många hittat "sitt" märke och håller fast vid det, och inget fel med det, men det är ju mer än ett märke som är viktigt för proffsen, och dit hör väl du också?

Först - vad innebär storleksmarkeringen på nålen?
Det kan ju kännas lätt förvirrande, men som så många gånger förr handlar det om att vi och USA mäter på olika sätt. En nål som det står 90/14 gör vi enklast i att förtränga 14 som är den amerikanska motsvarigheten till våra mått. 90 står för diametern på nålen i hundradelar av millimetern.
Det innebär att 60 alltså är en smalare nål än en 90-nål, enkelt förklarat.
Sen finns det något som heter system och det brukar heta något i stil med 130/705 och det betyder att nålarna är anpassade för de maskiner man syr med hemma, till skillnad från industrisymaskiner som har ett annat system.

Men nu räcker det ju inte så långt för den som vill få ett perfekt resultat! Jag har också quiltat med universalnålar i början av min "karriär" men när jag sedan testade med quiltnålar så märkte jag skillnaden, och den var rejäl!

Nålkvalitet, finns det? Jo, absolut. Jag har sytt med många olika märken, men köper nu praktiskt taget alla nålar av märket Klassé, som Solbrodyr har, vilket jag tycker är ett toppenmärke. Så de bilder jag visar nu är alltså alla Klassé-nålar. Den nålen genomgår 155 (!) olika kvalitetstester för att garantera att nålen ska motsvara sömmerskans förväntningar. Nålen har också en speciell lösning strax ovanför ögat som gör att den

Universalnålen.
Den har en lätt rundad spets och passar till vävda tyger. Nålen finns i storlekarna 60-120. Gillar man titannålar så finns universalnålen i storlek 80 i det materialet.

Quiltnålen.

Att det är skillnad på nålarna syns tydligt om man jämför bilderna. Quiltnålen är gjord för att glida lätt genom flera lager av tyg utan att stygnen blir sneda eller överhoppade. Nålen finns i storlekarna 80 och 90 och i titan 80.
Maskinbroderinålen.
Ögat på maskinbroderinålen är större, för att undvika att tråden går av trots en hög stygnhastighet. Nålen finns i storlekarna 75 och 90 och titannålen i storlek 80.

Jeansnålen.

Det finns väl inte en sömmerska som inte ombeds sy upp jeans, eller? Med universalnål är inte nålbrott speciellt ovanliga, men använder man rätt nål så går jobbet både snabbare och blir snyggare. Jeansnålen passar också bra för andra tättvävda tyger. Nålen finns i storlekarna 80-110.
Topstitchnålen.
Ögat på topstitchnålen är större, vilket gör det möjligt att använda en grövre tråd och eftersom udden är extra vass så syr den ändå lätt igenom tyget. Finns i storlekarna 80-100.

Kulnålen.(Ballpoint)

Den här nålen är speciellt tillverkad för att sy samman stickade tyger och även för fleece. Den rundande udden gör att nålen glider in mellan fibrerna, istället för att skära av dem. Nålen finns i storlekarna 70-100.

Extra vassa nålen.(Sharp)

En snabb blick på bilden visar att en sharp är just det - extra vass! Den här nålen används för att sy i t.ex. siden och silkestyger. Den fungerar också bra för topstiching och för att sy snygga knapphål. Storlekarna är 60-90.

Skinn- och lädernålen.

Användningsområdet säger sig själv. Nålen har en udd som skär hål, och den ska därför inte användas till andra material. Den passar inte alls till fuskskinn, t.ex.  Men även skinn kommer i olika tjocklek så nålen kan köpas i storlekarna 80-110.

Metallnålen.

Om man ska sy med metalltråd så märker man snabbt att den inte fungerar som "vanlig" tråd.  För att förhindra att metalltråden går av och att det glider smidigt genom nålens öga - oavsett hastighet som man syr med - har metallnålen som ett speciellt skydd inuti ögat. Den finns i storlekarna 80 och 90.

Overlocknålen.
En overlocksymaskin syr med en hög hastighet och kräver att alla stygn blir snygga. Olika overlocker behöver olika nålar, så Klassé har flera olika overlocknålar, alla i storleken 80. När det gäller overlocksymaskinsnålar kräver vissa overlocker att nålarna är L - d.v.s. extra långa.

Vingnålen.

En vingnål skär ett extra stort hål vilket kan vara en dekorativ detalj på dukar och örngott t.ex. Namnet har nålen fått eftersom det ser ut som om den har två vingar om man tittar längs med nålen. Storleken heter 100.

Dubbel- och trippelnålar.

Dubbel- och trippelnålar har ett annat måttsystem, siffrorna indikerar hur långt det är mellan nålarna. Dubbelnålarna finns i universal, ballpoing, jeans, broderi, metall och stretch och i många olika bredder.
Trippelnålen har 3 mm:s storlek.

Klassé säljer också en självträdande nål om man tycker att det är tjorvigt att få in tråden innan man fått slut på saliv  =O)

Hos Solbrodyr betalar du från 24 kr för fempack av nålarna (inte alla är i flerpack) upp till 49 kr för självträdande - men just nu är det rabatterade priser så passa på!

Hur ofta ska man byta nål?
Antagligen oftare än du gör det! Speciellt om du quiltar mycket så nöter du på nålen och en nött nål ger ett sämre resultat. En dålig nål kan t.ex. ge följande problem:
  • maskinen låter som om den slår nålen genom tyget
  • stygn hoppas över
  • stygnen blir inte raka
  • övertråden går av gång på gång
  • det verkar - trots perfekt inställningar - som om under- och/eller övertrådsspänningen är felaktig
Maskinbrodösen märker snabbt om nålen inte är riktigt fräsch, och där är det ju rätt lätt att veta hur mycket man sytt med nålen, eftersom alla broderier har antalet stygn utskrivna i beskrivningarna.

Faktiskt kan man skada symaskinen också om man syr med nålar av dålig kvalitet, så var rädd om din symaskin och resultatet av det du syr, genom att använda rätt nål till rätt arbete och byt nål ofta, ofta!

                                                  



9 kommentarer:

Gunilla.B sa...

Tack för all information du tar dig tid att ge oss!
Kram!

Squirrels do Sew sa...

Intressant läsning, och jag håller med. Nålar ska bytas frekvent. Syr man en del hör man på en nål när udden fått sig en liten "törn".

Ett tips om man använder olika nålar i maskinen och glömmer vilken man har:
Sätt en "Post-it" lapp och skriv 80, 90 osv så vet du vad som sitter i.
Sätt lappen ex på baksidan/sidan där du inte kommer åt den så den trillar av. //Lotta

Vera Holmgren sa...

Tack för jättebra information och bilder!
Håller med Lotta, Post-itlappar är bra att markera nålarna med/ Vera

Lena sa...

Tusen Tack för informationen om nålar.Viktigt att som sagts,byta nål ofta.Du är otrolig att ge oss av din tid.
Kram
Lena i Kungsängen

Annika sa...

Tack Agneta - jättebra att ha all information samlad så här. Kram Annika

Anonym sa...

ÅH vad bra du har skrivit ner om nålar.
Tack Agneta!!!!!!!!
Kram
Lena Källefeldt

Unknown sa...

Flott med en oversiktlig beskrivelse av de forskjellige nålene vi bruker. Skal printes ut så jeg har det lett synlig ved maskinen.

Marianne´s hantverk sa...

Tack Agneta det här ska jag skriva ut när jag kommer hem. Har ingen skrivare i sommarhuset.
Nålar har varit ett mysterium för mig. Kram- Marianne

Anonym sa...

Nålar har verkligen varit ett mysterium för mig, så jag tackar verkligen för denna utförliga beskrivning! Jag inser att jag behöver köpa flera olika nålar, och jag visste inte att det fanns en speciell för metalltråd-tänk att slippa allt trassel som tidigare har fått mig att ge upp tanken på att använda metalltråd! Att inhandla en sådan är nog prio ett! Ett jättetack från Annelie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...