torsdag 4 augusti 2011

Brödbak - oh, vad gott med hemgjort!

Jag har läst om surdegar i flera dagar nu, och igår kväll "satte" jag mig en egen! För er som är intresserade av en bakmetod som går flera tusen år bakåt i tiden rekommenderar jag Surdegsbloggen - även om Martin skrivit sitt sista inlägg där ... Men alla recept och tips finns kvar. Min surdegsstart är ännu bara en tjock välling, men jag hoppas att den ska bli som jag vill!
Men sätter man surdeg så blir man förstås ofelbart genast sugen på nybakt och hembakt bröd, och allra helst till frukost. Så igår kväll bakade jag en påse av Lidls fullkornslimpemjölpåse, i min största limpform, och det blev toppenbra - rekommenderas för de som inte vill tjorva så mycket. Så med det räckte det - not!  Jag tog fram boken "Bröd" av Wenche Frölich.
Det är en av de böcker jag recencerade när jag arbetade som bokrecensent på radion och det är en fantastisk bok. Ur boken bakade jag ett baguette-recept som var alldeles ljuvligt och som jag tänker skriva här.

Det går inte fort, men man måste ju faktiskt inte skynda genom livet ... först en liten förkik...


Dag 1: sätt en deg med följande ingredienser

2 dl ljummet vatten  
10 gram torrjäst
5 dl vetemjöl special
2 tsk salt

Blanda alltihopa i en köksmaskin och kör i 5 minuter.
Lägg degen i en plastbytta, täck över med plastfolie som ligger direkt mot degen (inte ovanpå byttan alltså) och låt vila minst 12 timmar i kylskåp. Jag gjorde den på kvällen så att jag kunde fortsätta vid 10-tiden på nästa förmiddag.

Dag 2: sätt en till deg

4 dl ljummet vatten
10 gram torrjäst
1 tsk socker
9-10 dl vetemjöl special
2 tsk salt

Börja köra i maskinen och efter ett litet tag stoppar du i degen från dag 1 i den nya degen! Kör köksmaskinen i 15 minuter. Jäs i 2 timmar till i en plastbytta där du täckt degen med plastfolie (precis som dag 1) i rumstemperatur.

Efter 2 timmar bakar du ut degen och delar den i 6 lika stora delar. Rulla ut dem till längder och lägg på två smorda plåtar (eller plåtar med bakplåtspapper).  Strö över lite vetemjöl igen och jäs 1½ timme till under
bakdukar. Ta bort bakduken och jäst (sista svängen) 30 minuter till utan bakduk. Klipp eller skär snitt så att du lätt kan dela brödet sedan.

Sätt ugnen på 250 grader och sätt i plåten i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Sänk värmen till 220 grader och använd en vattenflaska för att spruta bröden med vatten - ordentligt. Grädda ytterligare 5-10 minuter.

Ta ut plåten och låt bröden svalna på en bakduk - men täck inte över dem. Sen är det bara att N J U T A !!! De här baguetterna slår köpta med hästlängder!


Nu ser jag fram emot att fortsätta greja med min surdeg!

1 kommentar:

Kerstin sa...

Oj vad dom ser mumsiga ut...!! Måste prova...
/Kerstin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...