onsdag 16 mars 2011

Öva, öva, öva ...

Jag älskar ÄLSKAR att frihandsquilta! När jag började min "quiltkarriär" var det en rejäl "motståndspuckel" innan jag våga sy annat än i diket, sen började jag med stippling, först stor och sen mindre, men nu är det härligt att testa och leka med nya designer, eller testa såna man sett på quiltar eller bilder. På syfestivalen kollar jag alltid extra noga efter härliga och uppfinningsrika quiltningar, och fotar och "stjäl" idéer hej vilt!

Favoritsidan för att få tips, lära sig tekniker och inspireras är - förstås - Leah, som har bloggen The Free Motion Quilting Project. Jag surfar dit praktiskt taget dagligen! Också mönster för de stora quiltmaskinerna är det spännande och inspirerande att titta på, de ger mig massor av idéer. Men ibland sitter jag och ritar och låter pennan flyta fram över papperet. För att få ordning på mina ritförsök har jag börjat med en bok. En riktig inbunden! Den har jag fått av mitt älskade tryckeri, SLU Repro. Den är precis lagom stor och bladen är tjocka så att strecken inte går igenom till baksidan, fast jag allra helst alltid använder en Faber Castell svart permanent märkpenna, i storlek M.

Jag har testat storlek S eller F men då blir små misstag väldigt tydliga, och jag vill ju spara mina ritningar och då ska det väl se något så när fint ut och stanna kvar i många år utan att blekas och försvinna! Nu ska jag föra över de jag gjort tidigare till boken. Jag börjar med att visa den design jag ritat och sytt idag. Här en bild ur boken!


Det var lätt att rita designen och faktiskt ganska lätt att föra över den till sömmar. Om man är ny på frihandsquiltning rekommenderar jag att man ritar, ritar, ritar och efter ett tag "sitter" designen i ryggmärgen - då är det dags att ta fram en quiltmacka! Jag quiltar alltid med mina vantar på, för att få bästa grepp om tyget. Quiltvantar finns att köpa på många ställen, men det går faktiskt också bra att använda trädgårdshandskar med de där små plastiga nopporna på. Men de ska vara tunna så att man inte svettas om händerna, och sitta bra så att man inte quiltar fast ett av vantens fingrar!!

De här kostar $2 hos The Pieceful Quilter, för att ni ska få ett prisbegrepp, mindre än 15 kr!

Idag syr jag efter mitt eget mönster "Servett på fint sätt" från förra årets mönsterklubb.

Det ska bli presenter och jag är inne på min tredje. Det är den jag quiltat hjärtarna på.

På sidorna är det fina dekorationssömmar som finns i "Toppis"! Kul att få användning av dem också!

För er som vill men inte vågar - börja smått! Sy en rejäl log cabin, lagom för en grytlapp, "macka" den och testa någon enklare quiltning.
Ett annat tips, sy lugnt! Du ska inte ha pedalen i botten, och svettas ymnigt, då gör du fel! =O) Jag ställer in maskinen på halvfart, och om det är ett mönster som jag sytt många gånger brukar jag ta bort pedalen och låta maskinen gå själv, då kan jag koncentrera mig på quiltningen, inte på pedalen. När jag quiltar är det nog det enda tillfället då jag syr relativt sakta, är det raksöm så gäller oftast gasen i botten!

Vad väntar du på? Ge dig genast i kast med att testa att frihandsquilta, om du inte gjort det förut!3 kommentarer:

Ann-Marie sa...

Din blogg är härligt inspirerande, så roligt att läsa om hur du frihandsquiltar, jag har så svårt att komma på hur jag ska quilta, två UFOn ligger på kö.
Har du prövat att använda glycerin på händerna när du quiltar? Ett par droppar och man håller täcket stadigt, jag har svårt att få tag på tillräckligt små vantar och med glycerin går det jättebra.

Katarina sa...

Har länge tänkt rita och samla mönstren i en bok så som du har gjort, men inte kommit till skott ännu. Gillar också, att "frihanda" , men tyvärr har jag haft mycket trassel med maskiner som inte håller trådspänningen konstant. Och då blir det mindre kul.... Kram Katarina

Tumlaren sa...

Tack så mycket för dina tips. Jag är en ny frihandskviltare och trädgårdshandskarna jag skaffade var inte riktigt bra. Förstår av det jag läser i din blogg att de är lite stora. Ska fortsätta öva på frihandskviltning.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...