onsdag 16 februari 2011

Böcker för oss som syr, lånade på bibblan!

Igår var jag med barnen på bibblan igen. Vi har haft ett litet uppehåll, men nu ska vi gå en gång i veckan igen. Jag fick till min glädje se att de lyssnat (härliga Stenhagens bibblopersonal!) och tagit in lite quilt/broderi/textil-böcker. Så jag lånade allihopa!  =O)
Den första boken vet jag att många skulle gilla, speciellt om man är intresserad av att återanvända gamla vackra textilier. Boken heter "Textilt återbruk" och är skriven av Malin Lindström. 
Textilåterbruket of Sweden. ISBN: 9789197778206

94 sidor "hemtrevlighet", en hel del charmiga projekt, men väl mycket av icke-textilt, tycker jag. Det finns recept för bakning, virkning och återanvändning av cykelhjul och rivjärn (!). Titel borde kanske ha varit  bara "Återbruk". Men visst finns det inspiration att hämta! Bilderna är fina och de idéer som faktiskt har med textil (=tyg, spetsar) är personliga och roliga. Författaren har en hemsida som ni kan besöka här. Du hittar också en webshop där som kanske kan vara av intresse för den som gillar återbruk.
Betyg: 3 (1-5).

En annan återanvändningsbok är "Sy sött av stuvbitar" av Alice Butcher och Ginny Farquhar.

ICA  Bokförlag ISBN: 9789153432531
I original heter boken "Sew Fabulous Fabric" och jag tycker nog att titeln är lite konstig på svenska, vilket jag återkommer till. Nåväl, boken är indelad i fyra olika områden - till hemmet, väskor & börsar, det ska vi fira och slutligen minnen som varar. Boken har 126 sidor.
Det jag inte fattar är varför så många böcker måste ha en grundgenomgång i början. Om man inte kan sy så räcker inte informationen, och kan man sy så är det bra slöseri med sidor ... Vill jag ha en grundläggande bok så köper jag väl en sån! Inte förrän på sidan 20 kommer boken igång. En rar klädnypehängare, som ser nästan identisk ut med AnnaKa:s finns att sy, lite dragkuddar men hur i allsindar får man ihop stuvbitar (titeln) och ett 140 cm brett hellångt draperi!??!  Jag tror inte jag är ensam om att vägra kalla så stora tygstycken stuvar? Väskavdelningen är lite bättre, när det gäller stuvbitar, men istället för att fokusera på att visa bilder (foton) på hur man syr, så hittar man teckningar, och de visar långt ifrån varje steg.  Däremot finns det extrema närbilder på knappar på väskor ... varför?
Nej, den här boken ser mycket bättre ut på utsidan än vad den faktiskt är på insidan!
Betyg: 2 (1-5).

Den tredje boken jag lånade var "Lappglädje 30 fina projekt i lappteknik" av Rie Norum och Hilde Aanerud Krohg.
ICA Bokförlag ISBN: 9789153434979
120 sidor som också börjar med en grundläggande del ... hm! Samma sak här - själva boken börjar på sidan 20. Författarna visar många fina täcken, om än i (för min smak) väldigt ensidiga färger, det är dova pasteller, ljustbrunt/beige och när det väl blir färger tycker jag inte att kombinationerna är några höjdare ... men det är ju jag och min smak! Men några täcken är ljuvliga och inspirerande, t.ex. "Sverige i rött, vitt och blått" som har lite shabby chic över sig. "En kopp te till syvännerna" skulle jag också kunna sy, fast inte som täcke utan som en mindre bonad och i helt andra färger. Kaffe Fassett har gjort något liknande med risskålar.
Det finns flera projekt som jag skulle gilla mycket med andra tygval, nu ryser jag lite åt vissa färgkombinationer!
En finstämd och mild quilt är "Nästan som förr i tiden" och där passar tygvalen/färgvalen alldeles utmärkt.
Ett avsnitt med prinsessväskor för barn känns lite malplacerat när allt annat praktiskt taget är quiltar. En kul idé är ett täcke som heter "Med ritpapper och färgkritor" där man syr "kritor" som är vässade i båda ändar i alla möjliga färger. Men inte ens här har författarna/quiltarna vågat gå hela vägen, istället för att frossa i färger så har man ett väldigt mesigt bakgrundstyg.
Sammantaget, jag skulle tycka mycket mer om boken om man åtminstone någonstans hade något färgglatt, nu är det mest blekt och intetsägande, trots att flera av mönstren faktiskt skulle kunna få mig sugen om de bara haft mer tilltalande tyger.
Betyg: 3 (1-5)

En bok som jag däremot verkligen gillar och rekommenderar är "Sy med lappar" av Hilde Lien och Tina Eckeroth.

ICA Bokförlag ISBN: 9789153430841
120 sidor och de grundläggande sidorna ligger sist, och kan hoppas över istället för att man ska plöja dem från början - hurra! Redan första sidan inspirerar, ett vinrött täckemed stjärnor i rött och guldgult - ljuvligt! Täckena som man får mönster på är nästan genomgående färgstarka men inte påträngande, och de täcken som sytts i mildare toner passar så utmärkt i just dessa tyger! Det finns också många kassar att sy och necessärer, tygbollar och roliga dukar, bonader och annat smått och gått, som man syr just av lappar. Några projekt är handbroderade också och hela intrycket är quiltare som vill förmedla glädjen till hantverket. Sist finns en utdragbar mall för applikationer och annat som sytts. Pedagogiskt och bra! Precis så här tycker jag en quiltbok ska vara!
Betyg: 5 (1-5)


1 kommentar:

Gunilla.B sa...

Tack för recensionerna! Den sista boken verkar ju toppen, märkligt så många norska böcker det finns! Textilt återbruk har jag, tittar i den ibland.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...