tisdag 17 maj 2011

Silkesbandsfynd och en mammaklänning

Först - grattis kära norska vänner på er nationaldag! Härligt att ni firar så mycket, jag önskar att Sverige hade samma glädjeyra på nationaldagen.

Jag shoppar! Ofta och gärna, och allra helst sådant som jag kan använda i min sömnad.
Man kan hitta tillbehör till sömnad i många affärer, ibland i sådana affärer man inte tänkt sig! Häromdagen var vi på Coop Forum i Boländerna, och de hade ett "fyndtorg" där alla varor kostade 10:-. Inte för att jag behövde något därifrån direkt, men jag kikade lite, och minsann gjorde jag inte ett (eller 7) fynd!

Varje förpackning innehåller 1 meter av varje band som syns, och jag tycker de var så söta och fina! De som inte syr med dem kan ju använda dem för att göra kort när de scrappar!

För övrigt syr jag en klänning just nu. Inte åt mig själv, men åt kära grannen som väntar tillökning i september. Det var lite speciellt att lämna vanliga kviltsömsmåner, och övergå till 1,5 cm sömsmån och dessutom lärde jag mig en snygg lösning på hur man får en sömsmån att sitta fast, utan att man syr från rätan. I mönstret KWIK SEW 3486 kallas det "understitching" (har säkert någon bra svensk benämning också) vilket innebär att man i ärmhålet där man sytt fast ett fodertyg, syr den mot sömsmånen. På det sättet sitter fodret fast, och ändå syns inget på utsidan. En klar förbättring mot att man hela tiden ska sy en smal kantsöm för att få tygen att sitta samman. Det som är kvar att sy nu är det dolda blixtlåset bak och när grannen kommer hem från sin semester syr vi upp klänningen med henne inuti. På bilden är inte klänningen pressad, men det fixar jag senare!

Modellen är söt och enkel, och har ett knytband i sidorna (syns inte) som gör att magen kan växa som den vill. Det dolda blixtlåset föreslår mönstret att man syr i genom att man lägger det under tyget och syr en söm runtom från rätan, men det tycker inte jag är den snyggaste lösningen. Istället kommer jag att först pressa kanterna så att jag ser exakt var blixtlåset ska ligga, och sen kommer jag att använda den här tutorialen från Josefin Design som är jättelätt att följa! Men först behöver jag ett blixtlås i rätt röd färg, så det får vara ett litet tag.

Det är ju faktiskt roligt att sy kläder! Det är lätt att glömma bort hur snabbt man faktiskt kan få ihop ett plagg, i exakt det tyg och den design man själv vill, och dessutom anpassat till den egna kroppen! Så kanske jag klämmer ihop lite kjolar så här till sommaren, men det kräver förstås lite andra tyginköp, jag gillar kjolar i mjuka tyger, typ t-shirt. De faller snyggt och blir dessutom inte så skrynkliga när man sitter ner. Nåväl, det får bli senare projekt!

8 kommentarer:

Giggilina sa...

Vad fin klänningen blev, grattis!
kram Gisela

Ladyronja sa...

Den blev super, grattis, bara prova på och sy kläder det er roligt, lita lediga kleder i jersy for.eks, du har ju sergermaskin.

kram från audi

Lotta i S-vall sa...

Men så himla fin klänning :)
Du är då en Pärla du Agneta

Ha de bäst

Immi sa...

Jättesöt klänning, o du! jag har gjort samma fynd vad det gäller band, fick ett tips från min scrappande dotter:Kram...

@GNETH@ sa...

Enkel fin klänning, din granne kommer nog att bli riktigt överraskad!
Klart du ska använda dolt blixtlås nu när det finns så bra såna och inte alls svårt att sy i. Använde såna förra sommaren när jag sydde 2 "näbbklänningar" till barnbarnen och det blev ju helt osynligt, jättebra.

KramA

Rose-Marie sa...

Jättesnygg mammaklänning. Den har du lyckats med
Kram Rose-Marie

Lena sa...

Den blev riktigt snygg!Din granne måtte bli mer än nöjd med klänningen.
Kram Lena

Bibbi sa...

I den klänningen klänningen kommer den blivande modern att se ut som en nyponros!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...