onsdag 11 maj 2011

Lite användbar quiltmatematik ... del 4

Varför skriver jag så mycket om matematik, om jag nu inte gillar det? Jo, dels för att samla mina egna anteckningar på ett ställe som jag alltid vet var det är (online!) och dessutom för att jag tror att flera drar sig för att sy vissa saker "på egen hand" just för att man inte vill skära fel i fina tyger.
En sak som jag tror att många behöver kunna är att räkna ut är cirkelmått. Så det tar vi nu!


Man måste använda sig av π (pi), då man räknar med cirklar. π används både för att räkna ut area och omkrets, och för oss är det ju bara det senare som är intressant!

Först måste vi fastslå att det räcker att räkna med två decimaler på π. Mer exakt än så behöver de som syr inte tänka, vi är ju användare av matematik, inga forskare eller professorer, eller hur? 
Därför bestämmer jag nu att värdet av π är 3,14.


π = 3,14

Man måste också veta vad en diameter är. För er som förträngt skolkunskaperna så är diametern längden på ett rakt streck ritat genom en cirkels mittpunkt. Om man bara drar strecket fram till mittpunkten på cirkeln kallas strecket radien.


De här måtten behöver man alltså veta för att kunna räkna ut omkretsen på en cirkel, i alla fall ett av dem! Omkretsen räknas ut genom att man multiplicerar π med cirkelns diameter. Diametern är som framgår av bilden ovan samma sak som 2 x radien. Matematikerna tar bort multiplikationstecknet,  och ersätter ordet radie med bokstaven r. Formeln för beräkning av omkrets på cirklar blir alltså:

π2r

Om man läser ut det så står det: Pi gånger 2 gånger radien. Självklart kan du räkna med diametermåttet direkt, och då gäller istället: Pi gånger diametern.(d)

πd

Men så brukar man inte skriva ut det i matematiken. (eller gjorde inte på "min" tid i alla fall!)Med detta fastställt blir det lätt att komma fram till hur stort du måste skära ett tyg som ska räcka runt exempelvis botten på en rund väska, eller en väska som har rundlar i kortsidorna - kom bara ihåg att lägga till sömsmånen också!

Så där – lektionen i hur man räknar med π är slut!

Mitt eget mönster "Crazy med π".
2 kommentarer:

Ladyronja sa...

Jettesnygg

Rose-Marie sa...

Tack för mattelektionen
Kram Rose-Marie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...