onsdag 18 maj 2011

Hur perfekta är dina 1/4" -sömmar?

Säkert har ni precis som jag misslyckats med att få till sömmarna perfekt, vilket gjort att något projekt som såg så kul ut blev snett och vint och i bästa fall ett UFO - men hos mig fyllnad i tygpapperskorgen! Jag spar inget misslyckat längre - gillar jag det inte så kommer jag inte att ändra mig, så varför fylla ut min UFO-hög med sånt jag ändå kommer att dissa?

Men om man syr med 1/4"-pressarfoten så ska det väl bli perfekt? Ja, det trodde jag också, men jag blev vis på det klassiska "Trial and Error"-sättet, jag hade pressarfoten, sydde lugnt med tyget exakt längs med högra kanten och lik förbenat blev det FEL! Jag försökte om och om igen men med samma usla resultat! Detta gav en lång radda av ord som inte lämpar sig i tryck och som i serietidningar brukar ersättas med %#!!=## eller något i den stilen, med andra ord, jag blev jättearg!

Det måste ju gå att få en exakt sömsmån, och som den webbtjej jag är sökte jag svar på min fråga, och mycket riktigt, det fanns faktiskt flera trick! Det ska ni få läsa om nu!

Börja med snabbtestet! Lägg samman två tyger och sy ihop dem med 1/4"-pressarfoten. Mät sedan bredden på din sömsmån med din inch-linjal. Är den exakt 1/4" är du bara att gratulera, du har i alla fall möjlighet att få perfekta block!

Men alla är inte lika lyckligt lottade! Jag minns min gamla Lily 545 (Husqvarna) och de problem jag hade, trots både vanlig 1/4"-pressarfot och 1/4"-pressarfot med kantledare. Inget hjälpte!

Det du ska göra istället är lite lätt omständigt, men om man får till den perfekta sömmen så är det värt all tid i världen, för då kommer exakt varenda block se ut precis som du tänkt dig, och som bonus får du "fullträffar" i alla hörn! OK, så här gör man!

Skär till 3 stycken remsor som är 1 ½" breda och 3" långa. (använd ett restquilttyg, eftersom du behöver ha samma kvalitet på ditt testtyg som på det du ska sy)


Sy samman remsorna genom att lägga dem kant i kant och sy med din pressarfots högra sida EXAKT längs med tygernas sida.

Pressa ut sömmen från mittenremsan mellan stegen. Med det menar jag att du först pressar på sömmen på avigan och sen öppnar upp tyglagren med strykjärnets spets och för strykjärnet rakt mot sömmen.


Alltså inget strykande med järnet längs med sömmen!


Mät nu från rätsidan på tyget hur bred remsan i mitten är. Om du har en perfekt 1/4" sömsmån har du måttet exakt 1" brett. Hela remsan ska också vara exakt 3 ½" bred.

Nähä? Det stämde inte. Vad gör man då?

Egentligen finns det flera lösningar på problemet. När jag för flera år sedan stötte på problemet "löste" jag det genom att köpa en ny symaskin, men det var ju en väldigt dyr lösning, så det rekommenderar jag inte.

Nej, börja med att kontrollera om du kan förflytta din nål i sidled i små puttesteg, för oftast är felen bara knappt märkbart. Flytta ett snäpp och sy ihop tre nya remsor och kontrollmät. Fortsätt tills du fått rätt inställning. När du hittat rätt nålinställning så kan du skriva upp den (eller programmera in den om du har en maskin som du kan ställa in fasta inställningar på),

Ett annat sätt att lösa problemet på är att förflytta tyget en eller två trådar åt endera hållet. Om du har för bred mittenbit ska du ha flera trådar utanför pressarfoten och om din mittenremsa är för smal så får du testa att sy det som kallas "scant of a quarter of an inch", som betyder "knappt en 1/4" sömsmån" d.v.s. tyget ligger liiite innanför 1/4"-pressarfotens kant. Det rekommenderar ju bland annat Jodi Barrows - Square in a Square, ni vet - och hennes skäl är faktiskt väldigt klokt. Hon säger med rätta att när man pressar tygerna så går de faktiskt åt ett par trådar av vardera remsan vilket resulterar i en för smal mittenbit, och det oavsett hur perfekt man pressar!

Fungerar det fortfarande inte? Mina 1/4"-pressarfötter har alla ett runt hål i mitten, vilket omöjliggör speciellt stora nålförflyttningar sidledes, men det fungerar jättebra att använda en vanlig pressarfot och flytta nålen precis så mycket man behöver. Sen är det bara att anteckna inställningen, men kom ihåg att kontrollera igen om du syr i tynnre eller tjockare tyger!

Det finns ännu ett sätt, för er som inte tycker att ovanstående passar er. Om du har ett tillbehör där du kan ställa in en sömsmånsguide ska du testa den, och har du inte det kan du använd dig av tejp som du först sätter samman lager på lager och sen placerar exakt där tyget måste gå för att ge dig en utmärkt sömsmån.

Men hur viktigt är perfekta sömsmåner egentligen? Väldigt viktiga, skulle jag säga! Det handlar inte om att vara en quiltdiva - ni som känner mig vet att det är långt ifrån min personlighet - utan att möjliggöra snygga resultat av de ansträngningar man gör som quiltare. Efter mönsterval, tyginköp och piecing känns det ju jättetråkigt om blocken inte "går ihop" som de ska.

Tänk så här:
Om du syr med sömmar som är en aning, låt oss säga 3 trådar, bredare än vad mönstret föreslår och ditt block innehåller 4 sömmar. Då betyder det att du har ett block som är 12 trådar bredare än mönstret. Tänk själv, 12 trådar är en del, eller hur? Om du dessutom ska kombinera olika block så är du verkligen ute på hal is! Det fungerar alltså INTE att sy "lika fel sömsmån" på alla block!

Men jag får väl lägga in en brasklapp och säga att även om du har perfekt sömsmån på varenda liten tygbit du syr samman så är det inte säkert att du blir nöjd ändå! Jag har projekt där jag med flit undvikt att irritera mig på att jag inte fått "fullträffar" som jag älskar, och flera "fullträffsprojekt" som jag av flera skäl inte alls är nöjd med!

Slutligen, det här är ett "icke-fullträffsprojekt" som jag verkligen tycker mycket om!


Niorutorna är toppen (de kom från ett byte på quiltsnack) men mina broderade block lämnar en hel del att önska. Trots det är jag omåttligt förtjust i det här täcket!
4 kommentarer:

Lotta i S-vall sa...

Tack för tipsen Agneta, mycket värdefulla

Kramar o ha de bäst

Rose-Marie sa...

Tack Agneta, du är en pärla
Kram Rose-Marie

Gunilla i SALA sa...

Håller med! Sömsmånen är mycket viktig. Fem sömar med 1mm fel blir 1cm i slutet! Ju fler bitar desto viktigare. Jag flyttar nålen på min Janome 6600 till 4 istället för 3.5 då blir det bra. Men sen gäller det att jag styr rakt också, men det är en annan historia :)

Jenny sa...

oj, vad många bra tips du delar med dig av! Och den blå quilten ser helt perfekt ut i mina ögon. härligt att du älskar den :-)
HälsarJenny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...