måndag 28 februari 2011

Sy av smulor ... del 1


Idag har jag sytt nästan hela dagen! Det har gått åt 5 undertrådsspolar, så ni kan förstå att det är många sömmar som sytts! Jag har nämligen givit mig på ett projekt, som jag kallar "Wild & Crazy", jag syr med "crumbs". Som jag berättade häromdagen har jag färgsorterat mina crumbs (tygsmulor) (med hjälp av Simon!) och lagt dem i en stor box från IKEA. Så här såg de ut innan sorteringen.


Det kändes som om de gröna tygsmulorna var de som attraherade mig mest, jag har ju sytt både blått och rött i år. Jag börjar med att visa hur de såg ut från början.

Jag använder 5-literspåsar för sorteringen inuti min stora box, och som ni ser är det tjockt med tygsmulor. Det här är bitar som är mindre än min scraps-gräns, som går vid 1½" - men det kan också vara tyger som jag inte vill använda som scraps, av skäl som - fult, knepigt mönster o.s.v. Men huvuddelen är pyttebitar. Jag drog ut allt ur plastpåsen, och - utan att pressa något - sydde jag ihop dem två och två, lite på måfå, i en lååååång radda kedjesydda tygsmulor, ibland fyller jag på tyg från undersidan och ibland från ovansidan om det är remsor. Det spelar inte så stor roll med perfekt sömsmån, men sömmarna måste ovillkorligen vara RAKA!
Det är är helt omöjligt att jobba med skrynkeltyger, så den här jättehögen följdes av ett jättepass vid strykjärnet. Jag blev varm själv, t.o.m. Men till slut kunde jag samla ihop en mer organiserad hög.

Som ni ser är det en herrans massa olika tyger och nyanser av grönt, för det är faktiskt bara gröna tyger, allt från gulgrönt till nästan svartgrönt. För att visa hur jag sytt har ni en närbild på några av mina tygsmulor sammansydda två och två.

Absolut ingen "ordning" som ni ser. Dessutom fick jag med det knepiga gul-gröna tyget, och här passade det utmärkt. För i ett sånt här projekt så har fula tyger alltid sin plats, det är mixen av fula, fina, stormönstrade, småmönstrade, randigt, prickigt, blommigt, ljusa och mörka som "gör" det nya tyget.

När man börjar med tygsmulesömnad är det bra om den bit man tar först är helt oregelbunden, typ någon av dessa. Har man bara remsor så syr man ihop dem och sen skär man till dem, gärna till en femkanting. Sen syr jag samman två-tre andra tygsmulebitar och syr fast dem. För att vara säker på att få en rak söm kan man lägga tygerna räta mot räta och skära, men det gjorde jag inte förrän det var bra mycket större tygstycken. Om någon tygbit blev "fel" på något sätt så skar jag den någonstans på måfå och började sy på nya tygsmuleremsor/bitar. Mellan varven - inte mellan varje söm dock - pressade jag på det nya tyget för att kontrollera att det verkligen låg platt, för annars blir det inte någon kul sömnad! Efter en heldag vid symaskinen hade jag det här resultatet! Av mina gröna tygsmulor finns det nu bara "ynkbitar" kvar, och de ligger där de ska - i papperskorgen!!

Storleken syns naturligtvis inte, men jag skulle tro att mina "nya" tyger motsvarar ca 1x2 meter. Fantastiskt - det här är ju "slängstorlek" på de flesta bitarna! Man måste inte sy ihop alla bitarna till ett stort schabrak, om man inte tänker använda dem som det, men jag har en helt annan plan för mina, de ska skäras i - igen! Så den storlek de har nu är ungefär lagom. Jag har slutat när det börjat bli svårt att hitta något bra ställe att skära av på, men många har riktigt långa sömmar, fast det syns inte, och kommer absolut inte att synas på det jag tänker sy av mitt nya tyg.
Visst ser det läckert ut? Här en närbild!

Alla tygerna är nu pressade och ligger och väntar på morgondagens fortsatta arbete. Tro det eller ej, det här kommer att bli en rätt organiserad slutprodukt, vänta bara ska ni få se! Jag har en jättebra idé för hur de här ska användas, nämligen. Någon som blir sugen? Fortsättning följer - imorgon, då ni kommer att få se vad mitt "Wild & Crazy" är för något!12 kommentarer:

Åsa sa...

Vilket härligt tyg du sytt. Det ska bli spännande att se vad du gör av det. Jag sydde en liten påsväska på det sättet för många år sen. Ska se om jag hittar den så jag kan fota den.
Väntar med spänning till i morogon.
Kram Åsa

Anette L sa...

Häftigt! Och vilket jobb du lagt ner!

Unknown sa...

Du har gjort mye i dag. Gleder meg til fortsettelsen:-))

pialuttan sa...

Härligt och häftigt! Själv har jag ägnat en krasslig dag åt att städa i mina tyglådor, strukit och skurit 3" rutor av alla mindre bitar. Allt under det måttet har åkt i soporna!!! kramen

Gunilla sa...

Jättekul idé. Skall bli roligt att se det färdiga resultatet. Det kanske resulterar i ett nytt mönster?

Tack för det vi fick härom dagen! Kram

Gunilla.B sa...

Jättehäftigt!

Marianne´s hantverk sa...

Oj så fint.Väntar med spänning på resultatet'Kram

Malisquilt sa...

Oj så häftigt. Ska bli kul att se vad det blir.

Neoma sa...

Oj vilket jobb! Jag älskar grönt och kan se att det definitivt kommer något vackert ur alla dessa småbitar. Ska bli riktigt spännande att se ditt slutresultat!
/Mari

http://neomasfrestelser.blogspot.com

Bibbi sa...

Vilket jobb... och vad spännande att se vad det blir. Kan knappt vänta_!!

Katarina sa...

Oj så flitig du varit! Ska bli kul att se vad slutresultatet blir! Kram Katarina

Junebacken! sa...

Vad roligt! =)
Det ska bli jättekul att se slutresultatet. Det är så himla kul att läsa din blogg, du har alltid något spännande att berätta. =)
Kram June

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...