onsdag 6 april 2011

När man velar ...

Ibland blir man inte automatiskt nöjd med vad man sytt - det kan vara tygerna, quiltningen, formen eller kanske till och med mönstret, fast det sett så fint ut när man köpt det! Jag som allt som oftast syr "efter eget huvud" har ett stort gäng med "njasådärisar" i ett skåp ... Många av dem kan bli bättre av en ändrad söm, eller en ändrad storlek, och jag som skapar mönster får ju lov att arbeta på det sättet, testa, testa igen, dissa eller göra mönster av det!

Idag skulle jag sy en liten sminkväska som passar till skärpväskan (nu har jag skrivit skräpväskan tre gånger!!! Hahaha!) och jag sydde den här.

Den är fin och söt på alla sätt, tygerna passar perfekt och ja, allt var som det skulle ... men, ska man ha en sminkväska ska den gärna få plats i väskan, och botten på den här blev alldeles bortitok för stor! Sy om!
Det tog inte många minuter för mig att istället få en högre och smalare sminkväska, genom att göra raka hörn istället för vinklade.


Så där ja, nu kan jag stoppa ner sminkväskan i skärpväskan, utan att behöva ha den på sidan! Ibland är det lätt att ändra till något bättre. Snyggare vet jag inte, men i alla fall mer funktionell!

Som ni kanske ser har jag valt att ha två blixtlåsdragare upptill. Vad ska det vara bra för? Jag har två skäl, varav det ena är ren och skär bekvämlighet, det är lättare att ha två dragare och ta tag i dem samtidigt och öppna sminkväskan eller necessären, eller vad det nu är man syr.

Det andra skälet är rent sytekniskt. Med en dragare får man alltid hålla på och hålla ihop och/eller nåla när man syr samman hela necessären, men med två dragare från olika håll så har man blixtlåset stängt från båda sidor. En pytteliten grej, men oj, vad det förenklar sömnaden, tycker jag! Kanske kan någon av er få användning av det här tipset - kom bara ihåg att även med två dragare ska det vara halvöppet blixtlås innan man syr ihop, annars får man väldigt svårt (ibland är det helt omöjligt!) att öppna blixtlåse från avigan för att kunna vända över till rätan.
Här har jag också ett tips! Hos Sunembroidery finns det några blixtlåskläppar med dubbla dragare, en på utsidan och en på insidan.Då kan man ha stängt när man syr ihop, och så använder man bara de inre dragaren när man öppnar. Den kan man sedan - om man vill - klippa bort med en tång, för den fyller ju ingen funktion inuti ditt projekt! Men det är inte nödvändigt, den syns ju bara från insidan ...

På tal om kläppar! Vilket fattigt utbud vi har här i landet! Jag ramlade in på den här sidan, och blev sååå sugen att köpa massor! Alla bilder är klickbara för en närmare titt!
Alltså, är de läckra eller läckra!??!? Eller de här?

För att inte prata om de här!

Jag tycker jag sparat de allra finaste till sist!

Som tur var har jag ju fått lite snygga kläppar av mina kära grannar, inköpta i Libanon, det enda problemet med några av dem är att de är för breda för de blixtlås jag har. Så, om ni tänker köpa kläppar online, se till att ni får rätt storlek på själva dragmekanismen till just den kläppen!7 kommentarer:

Quiltepigen sa...

Ja jeg synes nu de er flotte begge to Agneta.

Gudrun sa...

Härligt att läsa om din energi att sy och ändra och läckra tips på kläppar. Så sugen man blir. Din väska och necessär blev jättläckra och fin detalj med bältet.

Rose-Marie sa...

Väskan och necessären är helt underbara och vilket snyggt tyg
Kram Rose-Marie

Kerstin sa...

Sminkväskan var ju jättefin i båda modellerna, men det är klart att den måste passa i den avsedda väskan! Och jag håller helt med: det finns mkt lite roliga sybehör i Sverige! Hoppas hitta nåt roligt i Holland!
Kram, Kerstin

Ladyronja sa...

Helt super Agneta, tyget var också helt mina farjer

kram

eva sa...

Hej Agneta!
Har hittat din blogg som innehåller mycket fint och inspirerande! Det blir många återbesök för nu har jag lagt till mig som följare.
Ha en riktigt fin påsk!
Kram
eva

Anonym sa...

Hej gud vad fina kläppar vilken sida hittade du dom på, skulle lösa alla mina problem :) tacksam för snabbt svar då jag är lite tidspressad. super fin blogg
/Martina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...