lördag 23 april 2011

Del 3

Om man av något skäl inte är superförtjust i shopping - som ju undertecknad har svart bälte i - så kan det ändå vara lite häftigt att besöka en av lyx-galleriorna.

Bild från översta våningen.

Den allra lyxigaste är Dubai Mall som också innehåller entrén till världens högsta byggnad, Burj Khalifa. Som om det inte räcker finns här också Dubai Aquarium and Underwater zoo - en fantastisk upplevelse. Här en film som jag tycker ger er känslan av hur vackert det är!


Här några av våra egna bilder från Dubai Aquarium and Underwater zoo.

Den här fisken är så ful att den blir söt!

Den här fisken är ungefär 1 meter lång och simmar ovanför mitt huvud!

Akvariefiskar, ca 20 cm stora.

Det fanns massor av härliga fiskar att kika på!

När man går under akvariet så kan man få det att se ut som om man rör fiskens mage! Det här är Simon som testar!

Akvariet är i flera våningar, och allra högst upp finns tarantellor och sådana charmiga djur.

De visade oss också vattenormar, som ser ut som sjögräs, men om man rör sig fort försvinner de ner under sanden. Ser giftiga ut, eller hur?

När - och jag skriver så med flit så att ni inte tror att jag menar om, för det gör jag inte - man ska åka upp i Burj Khalifa ska man boka innan och då kostar besöket 100 Dirham. Om man inte gör det kostar det nämligen hela 400 Dirham för direktentré, och det är väl onödigt, de pengarna kan man få massor för, dock inte i Dubai mall, hahaha! Glöm inte att också boka några minuters kikande i en superbra kikare som finns "At the top", det var häftigt och kostade inte mycket.

Miniatyr av Burj Khalifa i entréplanet. Oerhört vacker!

Så här ser det ut i souvenirshoppen högst upp, "At the top".

På vägen in blir du fotograferad med ditt sällskap. Men du kan nog strunta i att kolla efteråt, det billigaste fotopaketet, som består av ert sällskap mot Burj Khalifa by night, kostade så mycket att jag inte ens brydde mig om att kika närmare. Här är Burj Khalifas hemsida med fler läckra bilder och information.

Jag och barnen lutar oss mot fönstret högst upp!
Här ser ni Souk al Bahira ovanifrån (nedre högra hörnet) och framifrån ser den ut så här, för att ni ska få lite storlekskänsla.


Ni vet de där godis/tuggummi/småleksaksautomaterna som finns i alla affärer? I Dubai har man en annan sorts automat - stoppa in 1500 Dirham och ut kommer äkta guld! Det här händer bara i Dubai!!!  =O)

I Dubai mall är allting störst, mest och bäst! Jag tror inte det var något känt "märke" som inte var representerat. För att ni ska få inblick i prisklassen så såg vi en mobiltelefonbutik, och de skyltade med en diamantbeströdd telefon, som man kunde bli ägare till för 140 000 Dirham, alltså det dubbla i svenska kronor. Men jag kände inte för den .... hihihi! (då köper jag hellre en bättre begagnad bil)

Utanför Dubai mall finns ett enormt vattenskådespel till musik flera gånger varje dag.


Ett inomhusvattenfall med dykskulpturer i glas som faller ända från fjärde våningen.

Från taket i en av entréerna har de hängt upp hundratusentals små blommor i snören. Väldigt läckert!

Det fanns italiensk glass också (vad annars?) och den visades upp så här vackert - och, jo, det var en supergod glass!

En annan sak man inte ska missa när man är i Dubai är att besöka Jumeirah Beach, en lång och härlig strand, med sol, typ alltid, och lugn och ro. Många väljer att istället bada och sola på hotellen, mot en entréavgift, men stranden ska man ta en promenad på ... bara därför att!Så vad var den häftigaste upplevelsen på hela resan? Faktiskt var det inte shoppingen, som jag ju tycker var underbar, eller maten, som är jättegod, och inte heller besöket i Burj Khalifa. Nej, det som fick mig att skratta så att tårarna sprutade, och som fick mig att le med hela ansiktet, var vår ökensafari. Vi blev bjudna på en underbar upplevelse, som jag kommer att bevara så länge jag lever, för precis så läckert, häftigt och mysigt var det! Vi åkte med ett företag som heter Arabian Nights, och det kan jag rekommendera - här är deras hemsida. Vi blev hämtade hemma i en tuff och relativt nya Jeep, som hade speciella skyddsstänger inuti, som jag genast lade märke till. Sen åkte vi mot öknen, som ligger mot Oman räknat (söderut). Väl framme tog vi alla av oss våra skor och gick barfota i den härliga varma och mer röda än gula sanden. Barnen fyllde två vattenflaskor med sand,som vi tog med hem.
Efter att ha väntat in alla de andra bilarna, och sett på hur chauffören tömde ur en hel del luft ur däcken for vi iväg, och nu gällde bälte på (som det är lag på i hela UAE men som få eller inga följer!) och att blåhålla sig i handtaget i taket. Det gick fort, vilt och vi for över sanden i en väldig fart, och känslan var densamma som att åka slalom i en kraftig och guppig backe, fast i högre fart! Vi filmade inte, men jag hittade den här filmen online från just det företaget!Barnen leker i sanden. Simon frågade vem som varit så smart att han fixat hela den här roliga lekplatsen! Gissa om vi skrattade!

Som ni kanske ser sprutar sanden från bilen och lutningen på backen är rätt stark, även om det inte riktigt syns. Det pirrade ordentligt i magen!

Bilarna tar paus och motorhuvarna öppnas för att svalka av motorerna!
Efter några timmars billek i öknen, inklusive pauser för att bilarna skulle få vila motorerna, som rusas som galna när de kör - i full fart, utan bälte och med mobilen i ena handen (!!!) - så började mörkret lägga sig, och i öknen blir det inte bara mörkt, utan helt svart på nätterna, och vi fördes till ett beduinläger.

Där var det dukat med låga bord med sittkuddar, runt en av orientaliska mattor beklädd betongscen.

Allt vi drack och åt ingick, och nu pratar vi MASSOR, först falafel och rullade arabiska bröd med innehåll, sedan en stor buffé som också innehöll flera olika grillade rätter.

De som kände för det kunde ta en (eller flera) vattenpipor, och själv passade jag på att få en hennamålning på min handled. Ville man testa den arabiska klädedräkten, kvinnor eller män, så fanns det flera olika att prova och fotas med. En man satt och visade hur man gör sandkonst (och jag måtte vara dum i skallen, för jag har sett det förut, men det går inte riktigt in hur de gör konstverk av olikfärgad sand i små små glasburkar. Fint var det i alla fall.
Barnen passade på att rida kamel och åka fyrhjulig motorcrosscykel. Utan hjälm till min stora förskräckelse!
Sedan kom en magdansös och dansade flera olika danser, och jag som gillar både magdans och musiken njöt i fulla drag!

Efter henne kom en man med kjol, som utförde en så kallad kjoldans, d.v.s. han snurrade runt, i hög fart åt samma håll i mer än 12 minuter (jag filmade!) Han blev inte ens yr!!! Efter sitt uppträdande fick flera män komma upp och testa och de klarade typ 4-5 varv innan de stannade. Då gick Simon upp och minsann klarade han det bättre än alla gubbar, han snurrade och snurrade och fick enorma applåder efteråt! Jag filmade förstås!

Observera hur svart himlen är nattetid!

På huvudet har Simon en arabisk sjal som små pojkar använder tillsammans med ett huvudband. Han var fantastiskt söt!

Kvällen gick fort och på vägen hem hade jag en sån där lyckokänsla i magen som man bara får vid speciella tillfällen. Åker du till Dubai - lova att du gör en ökensafari! Det finns ett litet turistmagasin, i vilket man gör reklam för ökensafari, och det är faktiskt jättebilligt - 135 Dirham/person, all included! Det var dock ett annat företag, men priserna skiljer sig nog inte så markant.

Som avslutning på bilderna från Dubairesan kommer här lite vackra inspirationsbilder! Om du tänker åka och har frågor, tveka inte, jag har säkert bra tips att komma med!
Ett vanligt bostadshus i Dubai.

Fontänerna här finns utanför Armani hotell, strax intill Burj al Khalifa. De går på full fart dygnet runt!


Ännu en bild från Dubai Mall, fast utanför. Tänk på bilderna från Burj Khalifa ovan, och se sedan hur höga byggnaderna faktiskt är!

Hotell i Dubai - superläckert!

Här är entrén till samma hotell, snacka om pampig!

Slutligen, en bild på världens dyraste hotell, by night! Så häftigt upplyst!

Gissa om jag längtar till Dubai igen?

8 kommentarer:

Anonym sa...

åh så härligt ni har haft, men jag har också haft skoj att få följa med er på bloggen genom resan, tack!
kram Gisela

Ladyronja sa...

Tusen tack for en herligt omvisning Agneta, jag forstår at du lengtar tilbacks.

kram

Malisquilt sa...

Tack för din berättelse om resan till Dubai förstår att du längtar tillbaka.
Maria i falun

Lotta sa...

Tack Agneta för alla fina bilder och för möjligheten att se på allt fint.
Nu kan man ju bara önska att man skulle få möjlighet att åka dit själv.
Kram
Lotta i Piteå

Katarina sa...

Kul att få ta del av dina/era upplevelser i Dubai! Upplevelser ni nog kan leva länge på..... Kram Katarina

Anonym sa...

Tack Agneta för att du delar med dig av din och familjens härliga resa.
Vilket äventyr ni har fått uppleva.
Inte ett dugg avis.
Kram ann i Aspudden

Vera Holmgren sa...

Jag har gett di en Blog Award, läs mer på min blogg!

Adeel sa...

Thanks agenta for sharing your interesting Journey. When you'll come next time to dubai get in touch with me i'll give you a huge discount on dubai desert safari at http://arabiannightsafari.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...