onsdag 11 maj 2011

Lite användbar quiltmatematik ... del 3

Om man som jag tycker om att sy block, som sedan får bli löpare, och gärna stå på högkant, så måste man kunna räkna ut storleken på de trianglar som ska sys fast i hörnen och även de block som sys mellan två block. Enklast är förstås som alltid att skära trianglarna ur kvadrater, för att slippa sy på skrådden, så då tittar vi på det!
Hörntrianglar kännetecknas av att de alltid har sin längsta sida mot den sida de ska sys fast. Hörntrianglar skär man till genom att dela en kvadrat på diagonalen.
Men vilket mått ska det vara på kvadraten? Börja med att mäta ut diagonalen på de vita blocken. Du kan också få fram den genom att multiplicera blockets sida med 1,414.
Vi kallar måttet D. Dela D på hälften och lägg till 7/8"  (skrivs 0.875 i decimaler) så har du måttet på sidan av den kvadrat som du sen delar i två för att få hörntriangeln.

eller

Jaha, det var väl inte så svårt?Inre trianglar har alltid den räta spetsen inåt. Lite mer matematik, men inte ett dugg svårt, bara man har tunga i rätt mun!

Börja med att mäta den vita kvadratens sidomått, vi kallar det S. Multiplicera S med 1,414 och lägg till 1.25" så får du måttet på en kvadrat som du ska skära från båda diagonalerna så att varje kvadrat ger 4 stycken inre trianglar.Jaha, nu kan du det här också! För mig som alltid syr i inches (och har alla mina linjaler med inchmått) känns det inte så väldigt komplicerat, men jag erkänner villigt att det tog mig en massa tid att liksom få känslan av hur lång en inch är. Har du glömt?

1" (inch) är = 2,54 cm

Om du behöver räkna om inches till cm eller cm till inches så kan du komma ihåg att jag har en sådan räknare här på sidan i bloggen. Jag använder den också själv, väldigt ofta!1 kommentar:

Kerstin sa...

Agneta, dina matte-kurser är verkligen Guld värda!!
Kram, Kerstin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...