tisdag 10 maj 2011

Lite användbar quiltmatematik ... del 2

Det finns flera block som ständigt återkommer i mönster, och om man vill ändra storleken eller bara välja ett sådant block som ska passa till något annat block, så blir det alldeles nödvändigt att kunna lite genvägsmatematik, som jag ser det som. Här ska jag berätta lite om tre av de allra vanligaste blocken!


HST står för Half Square Triangle, och det är alltså ett kvadratiskt block som består av två trianglar. För att slippa skära till trianglar och sy längs den töjbara skrådden, gör de flesta som jag, syr samman två kvadrater med två sömmar och skär sedan ett snitt i mitten. Men hur stora ska kvadraterna vara för att det ska stämma?

Börja med att fastslå hur stort ditt block ska vara när båda trianglar är på plats. Till det måttet lägger du 7/8". Superenkelt, eller hur? I cm blir det genast mer komplicerat, du ska lägga till 2,2225 cm. Men om du inte är stupsäker på att du syr en perfekt 1/4" söm, vilket krävs för att måttet ska stämma, kan du istället lägga till 1" och så skär du ner till önskvärd storlek.
Jo, det tar mer tid, men om du syr 30 block, och måste dra och slita i 15 och kanske sy om 2-3 stycken så är några vändor med linjal och rullskärare att föredra, tycker jag.
Som bilden ovan visar syr jag. Två kvadrater som är 1" större än det önskvärda färdigsydda blocket. Jag ritar ett diagonalt streck på en av färgerna på kvadraterna och sen lägger kvadraterna ovanpå varandra, räta mot räta. Så syr jag med 1/4" sömsmån på vardera sida om det ritade strecket (mata in allihopa efter varandra, och när du kommer till sista paret vänder du och syr på andra sidan om det ritade strecket.
Klipp/skär isär och pressa ut och mät slutligen så att du får exakta kvadratiska block med de önskvärda måtten.


Men varför sluta här? Det går ju att skära blocket på andra diagonalen också! Det blocket kallas QST, Quarter Square Triangle, alltså en kvadrat som består av fyra trianglar. Det mått du ska lägga till här från det mått du vill att dina sydda block ska vara i är 1 1/4"
(3,175 cm). Men återigen, det är svårt att sy exakt, så jag lägger hellre till 1 ½" (3,8 cm) och skär ner till exakt mått sen. Hur går det till? Jo, utgå från det du gjorde nyss.
och som tillägg ritar du nu ett streck på den andra diagonalen. Gör precis som nyss, sy en söm 1/4" på båda sidor om det ritade strecket och skär/klipp sedan längs med den ritade linjen. Skär ner blocket till den önskvärda storleken och du har två perfekta block!


 Ett annat populärt block, som kan vara nog så svårt att få ihop är Flying Geese (FG). Det går förstås att skära till tre trianglar och sy ihop dem, men varför ska man göra så mycket jobb och riskera att få ett snett block när man syr på skrådden, när det går att sy FG på ett mycket enkelt sätt, man syr helt enkelt 4 stycken på en gång!

För att travestera på min barndoms älskade TV-program, som äntligen kommit tillbaka i DVD-format - "I Fablernas Värld" - så säger jag:
Vadå? Låt se! Vad menar du med det? Jo ...


Men om vi nu lämnar Ugglan och Pentti och de andra vännerna därhän (men visa gärna barn och barnbarn!!) och återgår till FG så gäller följande - en FG är alltid dubbelt så bred som den är hög, d.v.s. om din FG är 2" hög så ska den vara 4" bred. Med detta fastslaget så ska du nu få lära dig "FG-tricket", hur du syr 4 stycken FG samtidigt, OCH slipper att kasta bort den minsta lilla tygbit!
Vi kallar bredden för B och höjden för H.
Ta din FG:s slutbredd och lägg till 1 1/4" alltså B + 1 1/4" .  Skär till en kvadrat med måttet du mätt upp. (Om vi tar exemplet ovan, för en FG med slutmått 2" x 4" så skär du alltså till en kvadrat med måtten 5 1/4".)

Ta din FG: sluthöjd och lägg till 7/8" alltså H + 7/8" . Skär till fyra stycken kvadrater med måttet du just fått fram. På var och en av dessa kvadraters avigsidor ritar du ett streck på diagonalen. (med exemplet ovan ska dina kvadrater ha sidan 2 7/8").

Lägg sedan två av dina kvadrater i motstående hörn av den stora kvadraten. De ska överlappa lite i mitten! Sy med  en knapp 1/4" sömsmån längs med båda sidor av det ritade strecket. Varför en knapp 1/4" söm, kanske du undrar? Jo, eftersom det försvinner lite grand när du pressar över tyget. Med "knapp" menar jag att du syr kanske två trådar smalare än kanten på din inchpressarfot - inte mer! Men för all del, du kanske är duktigare än vad jag är på att få det perfekt, så testa gärna också med exakt mått!

Klipp/skär isär. Då har du två stycken block som ser ut ungefär så här:


Pressa ut de två röda "flärparna" men var noga med att inte stryka, då blir de vinda, bara pressa alltså!! Då får du två såna här grejer!


Ta nu och lägg de kvarvarande kvadraterna med strecket exakt mitt emellan de röda trianglarna. Sy igen med en knapp 1/4" sömsmån på båda sidor om det diagonala strecket.

Klipp/skär isär längs med det ritade strecket, pressa ut och du har två FG färdiga. Gör likadant med den andra delen och innan du vet ordet av så har du sytt 4 st FG. Inte så svårt det här heller, när man kan genvägarna, eller hur?

2 kommentarer:

Rose-Marie sa...

Kanonbra mönster
Kram Rose-Marie

GB sa...

Tack Agneta för tipset med att skära till trianglarna i efterhand. Fattade inte varför allt blev så snett tills jag insåg att det var för att tyget drar sig om man först skär trianglar och syr ihop dem igen.

Hälsningar, GB

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...