tisdag 4 februari 2014

Efter att toppen är toppen ... (aka hur jag förbereder en stor quilt för quiltning!)

Som jag berättat har jag en del i mitt tycke snygga toppar som ligger - och nu hittade jag två till, båda typ babytäcken som jag förberett för vänners kommande barn, ett tjejigt och ett pojkaktigt, så att jag har garderat mig väl ... Skälet till att jag inte blivit färdig med dem är flera, men främst för att det är en del förberedelser som behövs för att quilta ett stort täcke i ett stycke. Eftersom min burk med klisterspray for i golvet och tappade huvudet, så fick jag lösa det med quiltnålar, och det gick ju bra på scrapstäcket, så det fungerar här med.

Jag bestämde mig för att börja med en scrapsquilt som jag sytt "planerat", d.v.s. scrapsen är noga placerade där jag ville ha dem och helhetsintrycket blir att jag använt stora bitar. Mönstret är "Venetian Tile2s, med hjälp av quiltlinjalen som Patricia Pepe skapade, "X-blocks", som jag köpt av Åsa.

Jag börjar med att ta ner vadden, toppen och baksidestyget i köket - som är utrustat med ett toppenstort bord (motsvarar ungefär mitt syrum x 2 ...) på vilket jag gör förberedelserna.

Först lägger jag ut vadden och plattar till den så gott det går. Jag använder Hobbs 80/20 och då kan jag inte stryka direkt på med någon vidare värme, så jag plattar med händerna. Sen lägger jag toppen ovanpå och försöker få den att passa i på vadden (som emellanåt är både vind och sned....) När jag är nöjd på pressar jag hela toppen, från mitten och utåt, för att få den så slät det bara går. Det tar sin lilla tid, men jag tycker det är värt jobbet, och då vet jag också att alla block sitter fast i varandra och att inget är "fel". Här märker man också om man inte mätt ut sidobårderna genom att mäta quilten på mitten, (vilket rekommenderas) för det är då det blir tråkiga vågor, som ser så tråkigt ut när man sytt ihop quilten!


När jag är säker på att vadden räcker för hela täcket så klipper jag av med en god bit vadd utanför. Sen vänder jag på hela schabraket så att vadden ligger uppåt.


På samma sätt som jag plattar ut toppen försöker jag få till baksidestyget slätt och fint. Om det behövs stryker jag lite för att få bort fula veck.


Sen vänder jag tillbaka igen, så att toppen ligger uppåt och börjar nåla. Jag börjar med något block som ligger typ i mitten av quilten, så att jag kan justera inifrån och ut. Jag använder del långa quiltnålarna, och för att inte sticka mig så sticker jag först ner dem så att jag hör att de tar i bordet, sedan tillbaka upp igen och så sticker jag ner spetsen på nålen i vadden. På det sättet slipper jag sticka mig när jag quiltar och nålarna sitter bättre fast. Jag har provat med säkerhetsnålar, men tycker inte att jag får till det riktigt lika fint. Däremot fungerar ju stiftpistolen bra för att få ihop quiltens delar, men sist jag använde den hade jag röda plastbitar precis överallt ... så den skippar jag!


Sådär, nu är quilten färdigförberedd och kan bäras upp i min systudio igen. Genom att bära den som en rulle riskerar jag inte några urramlade nålar.

Innan jag sätter igång att quilta brukar jag sitta och rita lite quiltmönster, först bara stippling för att liksom komma igång och sedan det mönster jag tänker använda. Jag har en tjock bok där jag har alla mina quiltteckningar - vissa är jättefula medan andra ser rätt fina ut, och jag sparar alla som inspiration för framtida quiltning. Det är över 800 sidor i min bok så jag behöver inte tänka på att sudda, blir det fel tar jag och börjar om på en ny sida. När jag känner att quiltmönstret sitter i ryggmärgen förbereder jag min symaskin. Jag använder alltid frihandsquiltning, fjädrande istället för svävande, eftersom jag tycker att stygnen blir snyggare på baksidan då. 

En sak som är viktig att tänka på är att (om man inte har en Bernina, och det har jag inte) man ska röra täcket med lugna rörelser för att slippa få en "skämmig" undersida. Gör man bågar väldigt hastigt så är det lätt att övertrådsstygnen blir stora och det ser väldigt tråkigt ut. Det är förstås helt individuellt, men jag tycker om att sänka hastigheten på maskinen för att kunna sy med plattan i botten, vilket blir jämnast för mig. Av idolen Leah Day har jag lärt mig att lämna taggarna uppe, istället för att som rekommenderas klicka ner dem, och jag håller med, det blir finare och aldrig har jag märkt att täcket fastnar mer heller!

Det sista jag gör är att plocka fram mina quiltvantar, och de tänker jag INTE fotografera, för med åren har de vita handskarna antagit en beige/grå ton, och de ser smutsiga ut, men det handlar mest om att de tagit färg av quiltarna som jag quiltat. Jag kommer inte ihåg var jag köpte dem (i USA, men var?) men de är ungefär som trädgårdshandskar, fast tajta hela vägen. Det gör att jag får bra tag om quilten utan att det känns kämpigt att dra runt den.

Nej, nu får det vara nog snackat för idag, dags att börja rita quiltmönster!4 kommentarer:

Dollandesign sa...

Tack min Vän!
Jag tyckte om att läsa "Din berättelse".
Visst är det så att förberedelserna är jätteviktiga för bästa möjliga resultat!

Dollandesign

Birgitta i Gävle sa...

Tack för den noggranna beskrivningen. En liten undran bara. Hur hög värme har du på strykjärnet? Jag funderar nämligen på hur jag ska skydda mitt köksbord, så jag vågar stryka på det.

Rose Leo sa...

Very iconic dresses and Fabrics. These dresses are very inspirational. Thanks for sharing. I found some excellent fabrics from Spandex Collection in NYC near me which was a nice weight, not too beefy.

Rose Leo sa...

Very iconic dresses and Fabrics. These dresses are very inspirational. Thanks for sharing. I found some excellent fabrics from Spandex Collection in NYC near me which was a nice weight, not too beefy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...