måndag 6 maj 2013

Kajsa Varg-tänk löser problem - justerbar axelrem tutorial

Idag har jag sytt färdigt ännu en väska - också den här ska bli morsdagspresent! Jag hittade ett jättefint rosenbroderi som jag dubblerade och spegelvände så att de båda gick precis i min stora broderibåge och strax så hade jag sytt locket. Sen var det bara att fundera och mäta ut hur jag ville ha resten, och nu har jag sytt så oändligt många väskor att jag nästan kan göra det i sömnen! Insidan har en blixtlåsficka (insydd) och en vanlig ficka. Tyget är ett mörkblått linnetyg som fick ersätta mammas önskan om en jeansväska, jag har bara bitar, ingen större, så det skulle inte passa just den här väskan. Så här blev den!

Linneväska med broderi.
Närbild på broderiet, som låg i en av mina freebiemappar.
Varifrån det kommer har jag ingen aning om ...


Jag är inte lika lång som min mamma, jag slutade växa när det var 6 cm kvar ... och det gör att väskor ibland inte hänger på mamma som de hänger på mig. Då jag sytt allt utom axelremmen började jag fundera hur man skulle kunna få till ett justerbart spänne - när man nu inte köpt något sådant, för bland alla tusentals metallringar, D-ringar och andra härligheter hittade jag inte det jag sökte - ni vet en sån där kvadratisk bricka med en "pinne" i mitten, som säkert har något smart och förklarande namn - jag har ingen aning!

Så då fick det bli lite Kajsa Varg-tänk! Jag funderade och trädde och till slut hade jag lösningen, det går att få till en justerbar axelrem med två D-ringar! Med risk för att jag slår in redan vidöppna dörrar så säger jag att det här är min "uppfinning", för jag har aldrig sett det förut. Så, om några av er redan har kunskaperna om hur man löser detta kan hoppa över resten av inlägget!

Min idé fungerar nog med vilken axelrem som helst, men eftersom linnetyget är lite "strävt" i jämförelse med quilttyger, så blev det kanske ännu enklare. Jag vet inte för det här är som sagt mitt första försök!

Allra först sydde jag fast en D-ring i vardera sida av väskan direkt i en liten hank av linnetyg, som jag fäste samtidigt som jag sydde i fodret och sydde fast locket. Det blir snyggare och man slipper "knövlet" med att sy fast D-ringen efteråt.

Börja med att lägga två D-ringar ovanpå varandra och sy fast dem i ena änden av axelremmen.


Ta sedan den osydda delen av axelremmen och trä in den genom D-ringen som sitter fast i väskdelen. Avigan ska vara inåt, såklart!


Trä sedan in den osydda delen av axelremmen igenom båda D-ringarna.
Trä allra sist tillbaka axelremmen genom den D-ring som ligger till höger i bilden (den översta).

Sen är det bara att dra till det hela så att det ligger slätt, och man har en justerbar axelrem! Enkelt och jag tycker också att det blev rätt snyggt! (När man syr ensam får man lov att ibland klappa sig själv på axeln och le!)
Eller, enkelt och enkelt, det tog mig kanske 20 minuter att fundera ut ... Men nu har jag ju en bildserie som jag själv kan använda om jag skulle glömma bort hur det nu var man gjorde.

Jag pressade lite efteråt eftersom mitt linnetyg var lättskrynklat, om det är någon som undrar hur jag syr i knöliga tyger ...

Allra sist syr man fast axelremmens lediga del i den andra D-ringen som sitter fast i väskan och sen är man färdig!

Vad är det man säger, jo - alla lösningar är bra, utom de dåliga!
4 kommentarer:

Rose-Marie sa...

Helt underbar väska
Kram Rose-Marie

Gunilla.B sa...

Smart lösning på axelbandet!
Kram

Dollandesign sa...

Din väska ser verkligen stilig ut, tycker jag. Ett fint rosenbroderi som Du gjort på linnet.

Dollandesign

@GNETH@ sa...

Jättesnygg väska med kalasfint broderi!
Bandregleraren funkar jättebra även om det inte direkt är nån ny uppfinning ;-)

http://www.textilpresentia.se/sybehor/spannen/d-ringar-bandreglerare-3

Kram A

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...