torsdag 16 februari 2012

Quiltarens matematik - 60-graders triangel - eller i brist på en sådan ...

Det är inte alla som köpt på sig exakt varenda quiltlinjal som finns ... även om vi är många som försöker ... undertecknad är en av samlarna. Men om man nu vill sy något med en liksidig triangel (vilket innebär att vinklarna är just 60 grader) och inte har någon linjal att ta till när sylusten drabbar, vad gör man då?

Antingen åker man till närmaste quiltbutik och spenderar några hundralappar, och så är problemet löst, men om vi också tänker oss att plånboken för tillfället är tom ... hur löser man det?

Alla är inte matematiskt begåvade - jag är det absolut inte - men vissa saker har quiltningen tvingat mig att lära mig, och eftersom kunskaperna är så bra och användbara så vill jag gärna sprida dem. Jag har inte heller någon gradskiva, eller åtminstone inte i den storlek jag vill sy i, och jag kommer nog inte heller riktigt ihåg hur man använde den ... och när det gäller passare, ni vet den där tvåbenta saken som man fick sätta fast en penna i när man gick i skolan, så är det något jag minns som en mardröm som jag bara stack mig på!

Men vika papper - det gillar jag, och nu ska ni i några få enkla steg få lära er hur man får till en liksidig triangel!

Ta fram ett vanligt A4-ark.


Vik det exakt på mitten på längden.


Vik ner det övre högra hörnet så att det ligger exakt med spetsen mot den vikta delen, samtidigt som det nedre högra hörnet blir en spets.


Vik ner det övre vänstra hörnet så att vecket ligger exakt längs med kanten på den uppvikta delen.


Vik ut igen, och voilà - du har en likbent triangel där varje hörn är 60 grader! Klipp bort de bitar som du vikt så är mallen helt färdig.


Man kan sy många roliga mönster med en 60-gradersmall, men jag har något speciellt i åtanke, och fortsätter berätta imorgon! För er som vill sy något snabbt och lätt så tycker jag att ni viker er triangel - men istället för ett A4-ark så ska ni ta ett A3-ark. Har inget? Ok, då tejpar du ihop två A4-ark på längden, utan överlappning (bara exakt sida vid sida) och gör samma vikningar som ovan. Plocka sedan fram två tyger som passar fint ihop samt någon lite styvare vadd, dock inte tjock - mer i stil med kraftig vlieseline - som räcker till mallen.

Spara din mall! Den kan du återanvända till många mönster, t.ex. använder man 60-gradersmall för att sy härliga "Tumbling Blocks"-quiltar.

Imorgon ska jag visa hur du snabbt skapar något både kul och sött av dina trianglar!


3 kommentarer:

Giggilina sa...

Hmm vad fiffig du är!
kram Gisela

Lillemors Syhörna sa...

Verkar jättespännande!
Kram Lillemor

Gunilla syr och skriver sa...

Bra tips! Jag funderar om man kan göra något liknande med 30 graders linjal, gradskivan finns kvar sen skoltiden.
Tack för tipset!
Gunilla i Luleå

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...