torsdag 15 september 2011

Less is more ... säger många ...

...men det tycker inte jag! Det har alltid varit min bestämda uppfattning att det som gör quiltar häftiga och roliga är att de inte är som alla andra efter samma mönster. Man har ju alla chanser att uttrycka sin personlighet med det man syr, så jag letar aldrig efter exakt samma tyger som i mönstren, och inte heller köper jag färdiga kit för specifika mönster.

Så jag bestämde mig för att sy en rosenspaljé efter Berit Hokansons mönster. De som besökt mig vet att jag gillar blommor, men allt som oftast misslyckas jag med mina blommor, jag glömmer att vattna, eller ta bort vissna knoppar, och helt plötsligt har jag vissna och bruna växer, där det borde vara prunkande och vackert. Jag älskar vildvuxet, men det ska ju fortfarande vara blommigt, inte visset.

Men när man syr är man fri! Inte en enda blomma vissnar, hur slarvig man än är, och blommorna sitter exakt som man vill ha dem placerade. De flesta rosenspaljéer jag sett är elegant och smakfulla. Nu är jag ju vare sig elegant eller smakfull, och det speglas tydligt i min version av rosenspaljén! Den speglar tydligt att jag snarare applicerat den med tanken "ju mer desto bättre".

Nu ser den inte kvadratisk ut - men det är den. Rosorna och blommorna och fjärilarna är klippta ur säkert 10 olika tyger och jag har låtit blommorna klättra utanför spaljén så mycket det bara gått, för så växer i alla fall min klätterros på sin spaljé - den är mer utanför än framför!

De som sett mina tidigare blommiga alster vet att jag tycker om att det påminner om en akvarellmålning. Det är säkert ett av skälen till att jag fortfarande är stolt över bonaden "Den hemliga grinden" som jag använt watercolortekniken på. Trots att jag sydde den 2004 (nu börjar åldern ta ut sin rätt, jag säger som många med mig - herregud vad tiden går fort) så tycker jag fortfarande att det är ett av mina finaste quiltade alster.

Rosenspaljén ska få hänga i vårt sovrum, där jag bara (!) har ett quiltat alster, och det skiljer sig ju totalt mot rosenspaljén eftersom det är stjärnor i brunt och beige sydda med SNS-tekniken.

Min rosenspaljé får heta "Drömmen om den vilda men välskötta trädgården" - och det är och förblir nog bara just en dröm ...

10 kommentarer:

Rose-Marie sa...

Ljuvligt vacker
Kram Rose-Marie

Bibbi sa...

Det ser allt riktigt välskött ut om du har det så i din trädgård!!
Din spalje är jättefin och kommer att pryda sin plats nu när hösten ktyper på kan ni njuta av blommor även sen de ftusit därute!
Det ser ut som om du klarar pressen med skolproblemen rätt så bra! Håll ut!
Kram
Bibbi

Monkla sa...

Den är verkligen snygg vet inte vad du klagar på kanske är du påverkat av allt som har hänt för jag tycker att den är snygg
Kram
MonicaO

Anonym sa...

Jättefin spalje!
Lena Källefeldt
http://arbetsboden.bloggplatsen.se/

Malisquilt sa...

Jättefin,kul med rosorna somm bara är så vilda och busiga.

Maria i Falun

Lena sa...

Agneta,Du kunde inte ha gjort en vackrare spalje vid ett annat tillfälle!Sååå snygg!!!
Tror på dig i ditt kämpande.
Kram
Lena i Kungsängen

Catarina C sa...

Du har verkligen lyckats med din Rosenspalje, jättefin! kram

Lizzan sa...

Tänk så kul att vi är så olika i vårt skapande, det vi gör speglar ofta vår unika personlighet! Din spalje är verkligen ett alster gjort av Agneta!!
Kram Lizzan

Citrus sa...

Åhhh så vackra, rosenspaljen är helt underbar.

Maggan
http://livsglimtar.wordpress.com

Ullan tilkut sa...

Hi! It's me again from Finland! This quilt is stunning!!!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...