Vi reste med Norwegian och det var faktiskt helt ok. Prismässigt jättebra, och den slopade och förr obligatoriska flygplansmaten (man kan köpa med sig eller ombord) är borttagen. Var dock medveten om att du betalar extra för din sittplats (haha, ska man stå ombord?) och för väskorna. Ett toppentips - boka extra väskor för hemresan, vi åkte ner med 3 väskor à 20 kg + handbagage 8 kg och med oss hem hade vi 6 väskor och totalt ca 140 kg. Norwegian godtar 3 väskor à 20 kg/person, men om du har ett enda kg:s övervikt kostar det mycket. Boka hellre en väska extra så blir du inte besviken. Allt som allt kostade resan oss drygt 18000 kr för 2 vuxna och 2 barn, och det är ju överkomligt. Boendet behöver vi ju inte oroa oss för, men ni som vill ha hotell ska veta att det bara finns hotell från bra till lyx, oroa dig inte för något lopphotell med andra ord!
Det är ett land som vältrar sig i lyx och som gärna använder sig av en till synes bottenlös plånbok för att visa det för alla och envar. Men bara för drygt ett år sedan var hela emiratet hårt drabbat av den globala ekonomiska nedgången. Dock verkar återhämtningen gå rätt fort och jag såg inga spår av några ekonomiska svårigheter, tvärtom var det alltid proppfullt av folk som shoppar järnet, i såväl de svindyra galleriorna som överallt annars.
Dubai är ett av emiraten i Förenade Arabemiraten, och det ligger på den arabiska halvöns högra sida, norr om Oman och öster om Saudiarabien.
Som ni ser är det "bara" en stad, men en långsträckt och oerhört vacker sådan!
Dubai styrs fortfarande av familjen Maktoum som förändrat det som bara var ett fiskeläge år1830 till det som numera är nöjes- och shoppingcentrum nummer 1 i Mellanöstern. Pengarna heter Dirham och 1 Dirham kostade i april 1,83 kr, men jag räknar 2 kr för att lätt få reda på vad det kostar för mig. Det finns 1-Dirhamsmynt och mindre, sen är det 5-, 10-, 50-, 100-, 200-, 500- och 1000-Dirhamssedlar.
Brottsligheten är låg eller praktiskt taget obefintlig och man känner sig trygg. Poliserna finns överallt och straffen för de som trots allt försöker sig på några dumheter är höga. Att ens försöka sig på att få in droger i landet ger fleråriga fängelsestraff. Det gör att jag gillar landet extra mycket! Det är inte alkoholförbud i Dubai, som många kanske tror, på alla hotell kan man dricka alkohol, och i hemmen får man mot ett tillstånd också dricka alkohol, även om det är få som är intresserade. Inga fulla jobbiga människor på gatorna, med andra ord!
Det officiella språket är arabiska, men eftersom den inhemska befolkningen bara är en bråkdel av alla som bor och arbetar i landet så är engelska gångbart precis överallt och praktiskt taget alla affärers skyltar är på båda språken. Befolkningen uppgår till 1,8 miljoner människor och under förra året besökte fantastiska 7,9 miljoner människor landet.
Religionen i landet är islam, vilket tydligt märks då man överallt ser de muslimska männen i sina traditionella långa vita dräkter, som kallas dishdasha och på huvudet bär de vit huvudduk som fästs med svart specialrep.De muslimska kvinnorna kan ha praktiskt taget vilka kläder som helst, men ovanpå dem har de alltid sina fotsideslånga svarta kappor med tillhörande huvudsjal. Men titta noga, de är inte bara svarta, många av dem har fantastiska utsmyckningar, både på kappan och huvudsjalen. Huvudsjal bärs av de allra flesta kvinnor också inomhus, men kan tas av inför den egna släkten, dock bara blodssläkt. Hur då, jo, framför bröder, farbröder, morbröder, går det bra, men framför ingifta män, t.ex. en systers make så tar de på huvudsjalen igen. De flesta bär kläder som på bilden nedan, men det finns också de som har en tunnare sjal framför ansiktet så att man bara ser ögonen, och ytterligare en klädstil där man har ett guldsmycke, modell jättestort, framför näsan och som täcker munnen.
Det finns inget krav att man som besökare ska anta den arabiska klädstilen, men om man som kvinna vill bli respekterad bör man undvika kortkort, genomskinligt eller urringat. Vid entren till de större lyxgallerierna finns det anslag om klädsel och man ombeds också undvika andra känsloyttringar mellan könen än att hålla handen. Gör man inte det kan man faktiskt bli ombedd att lämna ett varuhus, vänligt men bestämt av säkerhetsvakterna.
Dubai är känt för många saker, men de som jag först tänker på är följande:
* Världens högsta byggnad - Burj al Khalifa
Vi åkte upp till den högsta tillåtna våningen - våning 124. Det tog 45 sekunder och kändes i öronen precis som när man lyfter med ett flygplan. Där uppifrån såg det inte så högt ut, faktiskt, det var mer som att flyga ... tror nog att de flesta klarar Burj al Khalifa bättre än Kaknästornet! Tornet är 828 meter högt, och på lördagar har de en ljusshow då hela tornet blinkar. Häftigt!
* Världens enda sjustjärniga hotell Burj al Arab
Hotellet är ständigt fullbokat, trots att det minsta "rummet" kostar mer än 12 000 kr/natt. Men då har du också 170 kvm till ditt förfogande och 14 telefoner! Egen butler och en personlig shoppare ingår i priset och du blir hämtad med en Rolls Royce. Byggnaden är 321 meter hög och rymmer förutom hotellet också 6 restauranger, varav en ligger under vatten (!) och man fraktas dit i ubåt. Vill man kan man för 400 kr få ta en kopp kaffe i hotellet.
* GuldGuldsouken (marknaden) är proppfull av de mest fantastiska guldsmycken! Det finns skärp (!), halsband tjocka som ett barns underarm, och otroligt vackra armringar.
* Shopping
Få ställen i världen har en så massiv shoppingyra som just Dubai. Du hittar precis varenda märke som du någonsin hört talas om, och överallt står det vackert sminkade damer, mest filippinska och indiska - sällan eller aldrig en arabisk kvinna - som gärna sprutar på dig av någon parfym så dyr att man inte ens har råd att fråga om priset! Parfymerna, kläderna och väskorna som kändisarna använder - allt hittar du i de olika stora galleriorna. Störst av dem alla är Dubai Mall, som ligger under Burj al Khalifa. Men det finns många många fler. Dubai Mall är en lyxgalleria, sen finns det massor av prisvärda gallerior där kronans värde känns enormt. Den som vill fynda mest och bäst och shoppa resväskan full för endast en liten peng ska besöka den gamla centrala souken - Naif.
I de stora galleriorna prutar man inte, men det gör man överallt annars, och allra mest i souken. Om något erbjuds för t.ex. 40 Dirhams är det helt ok att erbjuda 15 eller 20 Dirhams. Men prutning är en konst! Man ska inte bli arg eller sur om man får ett nej, antagligen får du ett motbud men om du står på dig, och allra helst om du handlar mer av samma handlare brukar det bli bra till slut. Visa inte heller alla sedlar! Det är bättre att bara ha kanske 6-7 10-Dirhamssedlar i plånboken och de andra i väskan som man tar fram. En "rik" klädstil gör att priserna blir högre och om du inte ens försöker pruta så gör du ändå en bra affär i våra ögon sett, även om soukhandlarna skrattar högt av att ha fått ut mycket mer än de tänkt sig!
Souken i Naif. |
Dubai Mall.
Jag gillar coola bilar och fick verkligen mitt lystmäte mättat! Här finns alla läckra bilar man bara drömmer om att köra/äga. För mig räckte det väl att bara på en enda biltur se Ferrari, Porche, Mustang, Lamborghini, Mercedes Benz lyxmodeller och dyra BMW och Lexus. Sen gled det också förbi en och annan limousine också. De kan man hyra för en snygg entré på någon bar eller annat uteställe. Om man är 10 personer kostar 3 timmar 100 Dirham/person.
En konstgjord ö-värld som ovanifrån ser ut som jordklotet. Är inte färdigt ännu.
* "The Palm"
En serie konstgjorda öar med bungalows. Höga priser, och det sägs att massor av kändisar köpt sig en "gren" - bl.a. ägs enligt rykten en gren av Brad Pitt och Angelina Jolie!
* Shoppingfestival i januari-februari varje år
I Dubai tar man sig fram med taxi, om man inte har bil. Taxi är relativt billigt och framkörningsavgiften är 10 Dirham. För några år sedan byggde Dubai en tunnelbana, supermodern förstås, men den används bara av landets låginkomstagare. Det går bra att hyra bil, men det är inte så billigt. Vill man komma över Dubai Creek, som är en bit av Persiska viken som sticker in i mitten av Dubai ska man testa de häftiga relingslösa båtarna, abra.
I souken hörs det hela tiden arabisk musik, och för att ni ska få en känsla av hur det kan låta är det här en av de mest populära sångerskorna, Nancy Ajram, med en låt som jag blev förtjust i "Ya tabtab wa dalla".
Nu har ni fått en försmak - imorgon fortsätter min reseberättelse med lite bilder på mina inköp och privata foton!
6 kommentarer:
WOW så härligt du verkar haft det.
Ser fram emot nästa del i shoppingen och alla kul grejer du köpt. Glad Påsk och kram
Maria i Falun
Tack för en trevlig inblick i din resa.Ha en fin Helg.
Vilken spännande läsning! Jag ser fram emot fortsättningen och bilder. Kram
Kvistar förbi på kvasten och önskar trevlig Helg
Skicka en kommentar