tisdag 8 maj 2012

Älskar stora bågar ...

... och nu menar jag inte eventuellt för våren framplockade MC, utan stora bågar - minst 200x360mm - till broderisymaskiner!

Jag har ju som många vet en härlig relation med min Topaz 30, eller "Toppiz" som jag brukar kalla den. En underbar symaskin som jag bara häromdagen rekommenderade en tjej som läst bloggen - kul! Till den har jag en rejäl båge, något som jag önskade mig mycket när min maxbåge bara var 7"x5", men med den stora bågen i min ägo används den mycket och ofta, och det är den jag använt till det jag berättar om idag!

Ni som följt bloggen vet kanske sedan tidigare att jag har en förkärlek för ordspråk, ordstäv, klokord och aforismer - både roliga, tokiga, knepiga, allvarliga och romantiska, och nu har jag diggat ett gäng texter som passar på kuddar eller bonader. De är både på svenska och latin, ja, faktiskt är det ett par på engelska med också, även om jag bara ännu hunnit sy ut några av de svenska - tyget tog slut ... De här broderierna handlar alla om kärlek, glädje och lycka.

Det är totalt över 50 stycken broderier och de här broderierna kan intresserade köpa av mig för 75:- - bara kontakta mig för mer information agnetaquiltar@gmail.com och skriv gärna broderier i ämnesraden.

Här en bild av det sista broderiet jag diggade, men som inte blev någon kudde då tyget var slut, då jag testade att sy med vanlig sytråd för att få ett ännu mer handsytt utseende - och det fungerade bra, för er som haft tanken att testa!

Kuddkrig skulle man kunna ha i vårt sovrum, med alla nytillkomna kuddar. Jag hade inte ens innerkuddar så det räckte, men jag tog gamla kuddar och fick till slut ihop till det här:

Klicka på bilden för större storlek.

Som ni ser har jag sytt ut broderierna med en vit tråd som passar jättefint på tyget Aina som finns på IKEA för 69:-/meter. Det är lin och en utmärkt kuddkvalitet, lagom tjock utan att vara klumpig att vare sig sy eller brodera.

På kuddarna har jag också använt rester av fina spetsar och dessutom zick-zack-band. Man kan ju utsmycka kuddarna precis som man vill - eller bara lämna dem som de är.

Jag tror också att det skulle vara jättefint med de här broderierna på ljuvt blommiga kuddar, kanske sydda med rosa tråd?

Hur syr man kuddar á la kedjesömnad? Jo, så här gjorde jag!

Först broderade jag ut broderierna till framsidan på kuddarna på ett tyg som var aningen större än vad slutprodukten skulle vara. Det är bra om man skulle spänna tyget lite snett i bågen (lätt hänt!). Efter att jag tagit ur broderiet ur bågen och tagit bort allt underlägg och klippt trådarna renskar jag ner till önskvärt mått. Jag tänker inte ge något mått - jag använde inget själv - utan där får ni välja precis hur ni vill. Mina kuddar är olika i storleken allihopa.

Sen tog jag ett tygstycke som ungefär lika brett (kanske 3 cm bredare) men ca 20 cm längre än framsidestygstycket. Det delade jag på mitten och zick-zackade både sidorna av det jag skurit av. Sen pressade jag in ca 5-6 cm på vardera sida. Här kan man sen välja om man vill sy knapphål och sy i knappar - jag testade med 3 stycken relativt stora och det blev fint, eller om man vill sy dit ett blixtlås - antingen ett dolt eller ett vanligt - jag har testat alla varianter!

När stängningen är gjort lade jag kuddens framsida så att överkanten låg åt det håll som blixtlåset stängdes åt - egentligen oviktigt, men ser snyggare ut, tycker jag. Viktigt! Se till att blixtlåset INTE är stängt! Sen sydde jag runt hela med raksöm, förstärkte över blixtlåset. Så renskar jag så att traskanterna blev lika långa och zickzackade runtom hela kudden.

Ett bra tips som jag läst om kuddar kommer här: OM ni tycker att kuddar liksom får hörn som står ut så kan man istället för att sy exakt rakt markera ca 1 inch in på varje hörn och sedan snedda in dit från alla sidor från ca 3 inches avstånd. Det blir en form som grovt tänkt ser ut så här:

På det sättet får man kuddar som ser helt kvadratiska ut - helt fantastiskt!

Tyger har jag - men inte mer än scraps av tyget jag använt till kuddarna, så det får bli IKEA snart igen. Till alla mina kuddar har det gått åt totalt 3 meter tyg om det är någon som undrar!
7 kommentarer:

CARINA I OCKELBO sa...

sååå fint beställning på broderierna har jag nyss mailat till dej.

Squirrels do Sew sa...

Helt underbara Agneta!
L8

Squirrels do Sew sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rose-Marie sa...

Såååå fina. Tack aockså för kuddtipset
Kram Rose-Marie

Karin sa...

Snyggt!
Tack för rekommendationen av Topazen. Jag köpte den. Har inte hunnit brodera något än, men när man ser ditt kuddprojekt kliar det i fingrarna. Var in på Ikea och köpte det brun/beige tyget för att klä om en soffa till min dotter. När vi kom hem med tyget passade det inte mot de övriga möblerna. Så vi fick byta det mot det svarta. Hade jag vetat om dessa snygga kuddar så hade jag behållit tyget och haft ett broderiprojekt för min nya maskin. :)
Kram
Karin

Karin sa...

Tack för broderierna.
Hade lite problem innan jag kunde packa upp dem, men det fixade sig.
Nu har jag sytt den första kudden och det första "riktiga" broderiprojektet med min nya maskin. Bra början nu väntar många nya projekt. Tack för all hjälp
Kram
Karin

JenJosyr sa...

Underbara kuddar. Helt i min stil!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...