lördag 31 mars 2012

Märker ni era quiltalster?

Det är lätt att glömma och många tycker att det är lite onödigt, men jag tycker absolut att man ska försöka sy dit en liten lapp. När jag syr väskor och liknande brukar jag använda mig av de etiketter som jag med hjälp av skrivare, överföringspapper och bomullsband tillverkat. Det har jag skrivit om förut, men kortfattat:
Skriv ditt namn med en font du gillar i en lagom storlek i förhållande till bandets bredd. Kopiera så att du får ett helt papper fullt och spegelvänd texten. Skriv ut i bläckstråleskrivare på rätt sida (!) av ett transferark - jag köper HP:s som jag tycker är bäst - och lägg sedan papperet att svalna. När jag sedan syr någon som ska märkas klipper jag ut ett av mina namn från transferarket och pressar fast mot bomullsbandet. Sen måste man låta det svalna lite, och så drar man bort pappersbiten och har ett namn på plats!

Men när man syr quiltar och bonader så ser det inte så snyggt ut, och då är det väl roligare att skapa sig en större baksideslapp. Jag maskinbroderar ju, så det finns massor av kul broderier man kan kombinera med texter. Naturligtvis kan man istället skapa ett tryck med bilder på samma sätt som ovan också!
Här är en märkningslapp med ett köpebroderi där jag diggat texten och som jag gillar:

För mig är inte året så himla viktigt, men det går ju lätt att stoppa dit efteråt i broderiet. 

Sen gäller det att få fast lappen snyggt också. Det allra enklaste sättet är att man syr en exakt lika stor tygbit på baksidan - gärna i ett tunt tyg - och så lägger man det räta mot räta och syr runt om, hela vägen. Sen sprättar jag upp en liten bit i mitten, skär av hörnen så att de blir lätta att få snygga, och så vänder jag. Sprättningen bryr jag mig inte om att göra något åt, utan jag syr fast på en gång. Om man vill kan man ju utsmycka en enkel fastsömnad med att sy runt lappen strax innanför kanten med DMC-tråd för att få det att se ännu mer handsytt ut, men det är inte nödvändigt!

Man kan också vara lite latare än så - om man tänker efter före så kan man faktiskt fästa märkningslappen innan man quiltar. Då är det bara viktigt att se till att man inte syr över märkningslappen under quiltningen, för det ser inte snyggt ut.


4 kommentarer:

Wivi sa...

Försöker komma ihåg att sy fast min lilla etikett. Större märklappar broderar jag (för hand) bara när jag sytt något speciellt till någon, t.ex. till barnbarnet.
Kram

Ann-Marie sa...

Tack för tipset om att vändsy lappen. Det har jag aldrig tänkt på förut.
kram Ann-Marie

Marpet sa...

Nice blog you have.and thank you for the freebees!
marjolein

Rose-Marie sa...

Vilken sötnos
Kram Rose-Marie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...