torsdag 30 maj 2013

Födelsedagar och paket!

Under maj månad har killarna varit på kalas varje helg och ibland två dagar efter varandra! Det lutar åt att det fortsätter så nu i juni, det ligger redan två inbjudningskort till kalas på Leos Lekland. Det är ett härligt ställe för barn från 0-12 år (minst - jag gillar också att leka där!) För trötta föräldrar är det också toppen, man betalar för kalasets gäster, får ett eget rum där man kan äta både tårta, marängsviss och mat från barnmenyn, och föräldrarna behöver inte göra något mer! Det kostar, men att köpa hem, planera, städa både före och efter är ju också ett jobb, som kanske förtar glädjen över födelsedagen ibland...

Det är jätteroligt med kalas, speciellt för en mamma som ÄLSKAR att göra fina paket och kort. Jag har som många vet försökt att inte falla för scrapbooking, det räcker och blir över med quiltning och maskinbroderi som mina hobbies, men liiite har jag ju köpt på mig, i form av fina ark och andra grejer man kan använda.
Idag kom jag på att jag ju borde fota mina paket och kort, eftersom det säkert kan inspirera andra, samtidigt som jag kommer ihåg om jag fått några superbra idéer!
På lördag fyller Pontus år och det här är hans ena paket. Innehållet avslöjar jag inte, men det ska bli ett till paket eftersom båda killarna är bjudna och vill ha ett varsitt paket med sig.
Jag gillar att använda grafiska papper, randiga, rutiga och prickiga, kombinerat med en till färg. Det blir alltid läckert! En annan sak som också blir fin är att använda brunt omslagspapper, kombinerat med riktiga sidenband, eller ett riktigt grovt snöre. Idéerna tryter aldrig!
När jag arbetade på Chocolat före jul så slog jag in hundratals paket, och det gav mig också flera idéer, samtidigt som jag blev både snabb och duktig på att få till dem fint!
Om ni tittar i övre kanten har jag tagit två smala längder av omslagspapper, vikt in kanterna på båda sidor och gjort ett dubbelt omslag av dem. Väldigt enkelt, men så snyggt!
Här en närmare bild. Som ni ser har jag inte använt något snöre, utan istället använt ett lite styvare papper som jag gjort en rosett av. Hur det går till kan ni se i en av mina boards på min pinterest, "Alla paket", med tusentals idéer och tips. Därifrån har jag också skapat nejlikan, eller vad det nu är för blomma! Superlätt! Ta ett silkespapper, vik ihop det gång på gång och klipp sedan ut en blomform genom alla lager. Vrid varje lager lite, gör ett hål och dra igenom ett snöre och sen är det bara att puffa till det tills det ser blomlikt ut! Man kan göra olika klippningar för olika effekter. Jag använder min älskade limpistol för då vet jag att det sitter som berg, och det är ju tråkigt att presentera ett paket där dekorationen farit på sniskan...



Kortet brukar jag försöka få i stil med paketet. Enklast är om man tar ut en bit av något av omslagspapperen, då blir det stilrent. Jag textar inte så himla fint, men det duger, tycker jag, och jag blir bättre för varje gång ...
Blomman är superenkel! Vik ett lite styvare ark i den färg du vill ha på blomman på längden ca 2 cm brett och klipp. Klipp sedan itu på andra ledden så att du får små vikta bitar. Ur dessa klipper jag (genom att lägga dem ovanpå varandra) ut hjärtan. Halva hjärtat klistrar jag fast, andra delen får vara som den är och vips har jag tredimensionella blomblad. Bladen på blomman är enkla bladformer som jag sen drar upp bladnervsmönster med en icke-fungerande penna på. Slutligen så viker jag lite för att ge bladen mer liv.
Hur gör man de söta små rosetterna? Det är också himla lätt! Man tar en gaffel bara! Det är enklare med bilder, så jag visar en youtube-film istället:


Visst var det otroligt lätt? Om du vill göra en större rosett så kan du fixa dig en rosettillverkare - jo, de finns!
Se här:
Men naturligtvis kan du göra en väldigt lätt själv, med en liten restbit av trä, en borr och några träpinnar som kostar typ ingenting... har du IKEA-möbler hemma så kanske du har några som ligger (varför är det alltid flera extra ...?)
Det finns också andra sätt att göra rosetter. Det går att köpa de här grejerna, men det är ju så lätt att göra dem själv av en bit lite hårdare papp. Kolla in det här klippet, som ju fungerar även om det är avsett för att skapa rosetter till någon vovve
:

Det frestar mig MYCKET att göra mer kort, köpa mer grejer för sådant, men jag håller mig så gott det går. Idag är min scrapbookinglåda en fylld flyttlåda, och jag bävar för att det ska växa. Min studio räcker ju knappt för att vara mer än en i, och den är välplanerad så att varje yta är maximalt utnyttjad, och en hobby till gör det riktigt trångt ...


fredag 24 maj 2013

Perfekta hexagoner och Pinterest!

Jag har alltid tyckt att hexagoner ser väldigt läckert ut, men är som ni vet inte speciellt förtjust i (läs avskyr) att sy för hand, så det har mera varit något som "andra gör". Men så lärde jag mig ett annat sätt, att sy dem på maskin, och med den här tekniken som är "idiotsäker", så ser det ju till och med enkelt ut!

Med hexagoner kan man ju sy fantastiskt vackra quiltar! Här några exempel!
http://pinterest.com/michjeff42/hexagon-quilts/

Det man behöver är en papphexagon i exakt den storlek man har de i tyg i. Efter att ha ritat strecken en knapp 1/4" så tejpar man på sitt symaskinsbord och sen är det bara att gasa och köra! Nähä, det var inte nog bra som förklaring? OK - kolla videon då!


För övrigt gillar jag verkligen pinterest! Jag hittar hundratals fantastiska bilder som jag "nålar upp" på en av mina digitala anslagtavlor (pin something interesting - pinterest=nåla något intressant)

Förutom att man kan sätta pins (nålar) i vilken websida som helst - även youtube - kan man också välja att följa någon som har intressanta pins redan. Man kan också välja att åternåla, d.v.s. om någon satt en pin i något du gillar så klickar du på "repin" så hamnar det intressanta på din egen sida så att du lätt hittar tillbaka. Varje gång du sätter en pin som någon annan också satt får du ett förslag på en sida. Jag brukar vilja stanna kvar på den sida jag är, men öppnar den nya i en ny flik (högerklicka - ny flik/nytt fönster) så att jag hinner kika färdigt på den sida jag är innan jag går vidare till nästa!

Min sida på pinterest hittar du här och jag tror att du kommer att gilla mycket av det jag satt upp på mina boards (anslagstavlor). Först satte jag hur som helst, men det blev så oöverskådligt att jag sorterade upp det. Jag rekommenderar dig att välja många olika boards och sortera det du hittar dem emellan.
En varning dock - det är väldigt lätt att bli sittande och sätta nålar i timmar - jag överdriver inte! Så sätt en gräns för hur länge du ska sätta pins och håll den! Du kan ju lägga intressanta sidor du hittar som bokmärken inför nästa surfstund!

Det finns till och med en sida som heter "Stop pinning and start creating" - så nu är ni varnade för den här roliga aktiviteten!

tisdag 14 maj 2013

Mors dag sista söndagen i Maj


Snart är det mors dag, och jag har som ni vet redan sytt lite grejer till min älskade mamma. Jag var ju en av vinnarna i Linnéas andra påsktävling, och de här fina hjärtbroderiet var ett av de jag fick. Men ett tomt hjärta säger ju inte så mycket, så jag diggade lite passande ord till min mamma och skrev ut på en disktrasa.

Det finns en massa fint och bra skrivet om mammor, ni vet sånt där man vill komma på själv - men man måste ju inte återuppfinna hjulet! Det här är lite av det fina jag hittat online.


Tro nu inte att vi är ensamma i Sverige om att fira våra mammor! Det gör man över hela världen, men vid olika tillfällen, och vissa länder har valt datum som sammanfaller med någon dag då kvinnor gjort något speciellt.
I USA firar man den 2:a söndagen i maj sedan 1908. Det har stora delar av världen tagit till sig och det finns över 90 länder som firar sina mammor den dagen.
I Norge firar man 2:a söndagen i februari.
I nästan alla öststater firar man mammorna den 8 mars, som ju sammanfaller med internationella kvinnodagen.
I de flesta länder i arabvärlden är det den 21 mars som gäller.





De flesta länder som firar mors dag gör det på våren, men det finns undantag - i Thailand firar man 12 augusti, för det sammanfaller med drottningens födelsedag.
Tredje söndagen i oktober är det dags för mammorna i Argentina att firas.
I Panama firar man den 8 december. Det gör man för att fira att Jungfru Maria avlades .(hon föddes den 8 september).
Allra sist ut är Indonesien, som firar alla mammor den 22 december.



I Sverige firar vi sista söndagen i Maj, och jag hoppas att alla mammor känner vår kärlek och uppskattning för allt de gjort för oss.


Visst är det härligt när barnen konstaterar att "Du är världens bästa mamma!" Det gör mig faktiskt inte ett dugg att miljontals andra barn säger samma sak till sina mammor, för just för mina barn är jag just - världens bästa mamma, precis som min mamma är världens bästa mamma för mig!



tisdag 7 maj 2013

Frihandsquiltning!

Jag hoppas och tror att ni såg utropstecknet, för hela det här inlägget handlar bara om det bästa som finns - nämligen att frihandsquilta.
Som ny på lappteknik kunde jag inte fatta hur quiltare kunde sy alla de fantastiskt vackra mönster man såg i quilttidningar och online. I början quiltade jag bara "i diket". Men det blev ju tråkigt, så då började jag istället quilta rutor. Så blev det också tråkigt, och då var det bara frihandsquiltning kvar.

Som så många andra började jag med att stippla. Det var kul, och trots att jag emellanåt "sydde in mig i ett hörn" så lärde jag mig rätt snabbt hur jag skulle göra. Så jag stipplade, stipplade och stipplade - och tröttnade på det också. Visst kunde jag variera storleken på stipplingen, men ändå, variationen var inte så stor. Jag MÅSTE lära mig att frihandsquilta!

Sagt och gjort! Jag läste in mig och såg massor av filmer på youtube och fick massor av tips, som jag sög till mig som en tvättsvamp. Sen tipsade någon om att det går att lära in quiltningsmönster genom att man ritar först, sida upp och sida ner med det mönster man tänkt sig. Jag har massor av lösa blad, men till slut tog jag en blank bok och började rita i den. På det sättet behåller jag designen och kan använda min bok som tipsbok, om jag nu vill återvända till ett redan quiltat mönster. Jag har testat att rita ut mönstret för att sedan quilta efter det, men jag misslyckas ständigt så det har jag helt slutat med!

När jag nu fick så härliga nästan självlysande trådar, som jag inte ser något annat användningsområde för, så kändes det naturligt att göra som min idol, Leah Day, som skapat The Free Motion Quilting Project,  så jag köpte 10 meter svart DITTE-tyg på IKEA och skar till rutor och sen på med mina quiltningshandskar så körde jag igång! Det var - och är - superkul! Jag har nu quiltade rutor till en sampler. Ska bara sy dit svarta sashings mellan först. Men jag kommer att fortsätta med mina testrutor, det var ett jättekul sätt att prova mönster utan att behöva quilta en hel quilt.

Nu är jag ju ingen expert, som jag skrev Leah är min idol och jag hoppas att en dag kunna quilta kanske 50% så snyggt som hon, men skam den som ger sig! Jag kämpar på, tycker det är jättekul och med tiden har jag faktiskt lärt mig att det går att andas samtidigt som man frihandsquiltar. I början höll jag andan och fick alltid huvudvärk efter att jag quiltat färdigt! Men nu är jag mer avspänd, och njuter av varje sekund. Det händer att jag blir lite virrig och håller på att sy fel, men jag har inte repat upp något, utan försöket får vara som det blev. På en större quilt där jag inte använder en tråd som skiljer sig så mycket från bakgrunden lär det bara vara quiltpoliser som bryr sig - jag gör det inte!

Här nedan visar jag nu de rutor jag quiltat färdigt! Många av mönstren har namn, men det bryr jag mig inte om - jag quiltar som jag känner för!
















Lite tips till er som vill börja testa frihandsquiltning på allvar!
1) Rita, rita, rita tills du känner att mönstret liksom sitter.
2) Köp quilthandskar så behöver du inte tänka på att det kan glida hit och dit - speciellt bra om man har en stor och tung quilt.
3) Våga göra fel - det är när jag gjort fel som jag lärt mig mest!
4) Kolla så att du får fina stygn, de ska kännas levande och inte som ett platt streck.
5) Tänk på att det är spännande om man ibland låter det vara områden med tätare quiltning och andra med glesare.
6) Sitt bekvämt annars kommer du att få ont i både rygg och axlar, och kom ihåg att ta pauser.

Vi får se när jag får ihop samplern!


måndag 6 maj 2013

Kajsa Varg-tänk löser problem - justerbar axelrem tutorial

Idag har jag sytt färdigt ännu en väska - också den här ska bli morsdagspresent! Jag hittade ett jättefint rosenbroderi som jag dubblerade och spegelvände så att de båda gick precis i min stora broderibåge och strax så hade jag sytt locket. Sen var det bara att fundera och mäta ut hur jag ville ha resten, och nu har jag sytt så oändligt många väskor att jag nästan kan göra det i sömnen! Insidan har en blixtlåsficka (insydd) och en vanlig ficka. Tyget är ett mörkblått linnetyg som fick ersätta mammas önskan om en jeansväska, jag har bara bitar, ingen större, så det skulle inte passa just den här väskan. Så här blev den!

Linneväska med broderi.
Närbild på broderiet, som låg i en av mina freebiemappar.
Varifrån det kommer har jag ingen aning om ...


Jag är inte lika lång som min mamma, jag slutade växa när det var 6 cm kvar ... och det gör att väskor ibland inte hänger på mamma som de hänger på mig. Då jag sytt allt utom axelremmen började jag fundera hur man skulle kunna få till ett justerbart spänne - när man nu inte köpt något sådant, för bland alla tusentals metallringar, D-ringar och andra härligheter hittade jag inte det jag sökte - ni vet en sån där kvadratisk bricka med en "pinne" i mitten, som säkert har något smart och förklarande namn - jag har ingen aning!

Så då fick det bli lite Kajsa Varg-tänk! Jag funderade och trädde och till slut hade jag lösningen, det går att få till en justerbar axelrem med två D-ringar! Med risk för att jag slår in redan vidöppna dörrar så säger jag att det här är min "uppfinning", för jag har aldrig sett det förut. Så, om några av er redan har kunskaperna om hur man löser detta kan hoppa över resten av inlägget!

Min idé fungerar nog med vilken axelrem som helst, men eftersom linnetyget är lite "strävt" i jämförelse med quilttyger, så blev det kanske ännu enklare. Jag vet inte för det här är som sagt mitt första försök!

Allra först sydde jag fast en D-ring i vardera sida av väskan direkt i en liten hank av linnetyg, som jag fäste samtidigt som jag sydde i fodret och sydde fast locket. Det blir snyggare och man slipper "knövlet" med att sy fast D-ringen efteråt.

Börja med att lägga två D-ringar ovanpå varandra och sy fast dem i ena änden av axelremmen.


Ta sedan den osydda delen av axelremmen och trä in den genom D-ringen som sitter fast i väskdelen. Avigan ska vara inåt, såklart!


Trä sedan in den osydda delen av axelremmen igenom båda D-ringarna.
Trä allra sist tillbaka axelremmen genom den D-ring som ligger till höger i bilden (den översta).

Sen är det bara att dra till det hela så att det ligger slätt, och man har en justerbar axelrem! Enkelt och jag tycker också att det blev rätt snyggt! (När man syr ensam får man lov att ibland klappa sig själv på axeln och le!)
Eller, enkelt och enkelt, det tog mig kanske 20 minuter att fundera ut ... Men nu har jag ju en bildserie som jag själv kan använda om jag skulle glömma bort hur det nu var man gjorde.

Jag pressade lite efteråt eftersom mitt linnetyg var lättskrynklat, om det är någon som undrar hur jag syr i knöliga tyger ...

Allra sist syr man fast axelremmens lediga del i den andra D-ringen som sitter fast i väskan och sen är man färdig!

Vad är det man säger, jo - alla lösningar är bra, utom de dåliga!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...