lördag 31 mars 2012

Märker ni era quiltalster?

Det är lätt att glömma och många tycker att det är lite onödigt, men jag tycker absolut att man ska försöka sy dit en liten lapp. När jag syr väskor och liknande brukar jag använda mig av de etiketter som jag med hjälp av skrivare, överföringspapper och bomullsband tillverkat. Det har jag skrivit om förut, men kortfattat:
Skriv ditt namn med en font du gillar i en lagom storlek i förhållande till bandets bredd. Kopiera så att du får ett helt papper fullt och spegelvänd texten. Skriv ut i bläckstråleskrivare på rätt sida (!) av ett transferark - jag köper HP:s som jag tycker är bäst - och lägg sedan papperet att svalna. När jag sedan syr någon som ska märkas klipper jag ut ett av mina namn från transferarket och pressar fast mot bomullsbandet. Sen måste man låta det svalna lite, och så drar man bort pappersbiten och har ett namn på plats!

Men när man syr quiltar och bonader så ser det inte så snyggt ut, och då är det väl roligare att skapa sig en större baksideslapp. Jag maskinbroderar ju, så det finns massor av kul broderier man kan kombinera med texter. Naturligtvis kan man istället skapa ett tryck med bilder på samma sätt som ovan också!
Här är en märkningslapp med ett köpebroderi där jag diggat texten och som jag gillar:

För mig är inte året så himla viktigt, men det går ju lätt att stoppa dit efteråt i broderiet. 

Sen gäller det att få fast lappen snyggt också. Det allra enklaste sättet är att man syr en exakt lika stor tygbit på baksidan - gärna i ett tunt tyg - och så lägger man det räta mot räta och syr runt om, hela vägen. Sen sprättar jag upp en liten bit i mitten, skär av hörnen så att de blir lätta att få snygga, och så vänder jag. Sprättningen bryr jag mig inte om att göra något åt, utan jag syr fast på en gång. Om man vill kan man ju utsmycka en enkel fastsömnad med att sy runt lappen strax innanför kanten med DMC-tråd för att få det att se ännu mer handsytt ut, men det är inte nödvändigt!

Man kan också vara lite latare än så - om man tänker efter före så kan man faktiskt fästa märkningslappen innan man quiltar. Då är det bara viktigt att se till att man inte syr över märkningslappen under quiltningen, för det ser inte snyggt ut.


fredag 30 mars 2012

Äntligen lite nytt på bild!

Även om jag inte uppdaterat bloggen på länge - ber om ursäkt för detta - så har jag faktiskt sytt en del. Det mesta är ännu på "håller-på-med-nivå" men färdigt är i alla fall ett nytt mönster i mönsterklubben. Det ser ut så här:
Jag kombinerar gärna en smart och söt förvaring med scraps, och så här blev resultatet. Det kommer att bli fler, garanterat! Men då ska jag klämma dit några av de broderier jag diggat i passande storlek. Här är en bild på ett av broderierna:
I helgen blir det däremot inget sytt! Det vet jag redan nu, eftersom jag är en av de ansvariga för Stenhagens innebandycup som kommer att ta hela helgen i anspråk. Jätteroligt, och jag hoppas att SMHI:s prognos om stark vind och snö (!) är helt bortitok!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...