fredag 17 februari 2012

Söt presentförpackning eller småförvaring tutorial

Visst är den här söt?

Idag får du lära dig att det är både lätt och snabbt att sy en sådan!

Om ni förberett er 60-gradersmall som jag skrev om i gårdagens inlägg (eller har en 60-graderslinjal men då behöver ni inte göra nästa steg)så lägger ni tygerna och vadden ovanpå varandra och nålar fast mallen ovanpå och skär efter mallen.


Lägg sedan tygbitarna med rätan mot rätan och vadden ovanpå.

Sy ihop men spar en bit så att du kan stoppa in handen för att vända!


Klipp av spetsarna så att du får det här resultatet. (den blodiga knogen beror på att skrivbordet står för nära när man går in i syrummet ... )


Vänd över till rätan, pressa och sy en söm runtom. Jag använder mig av pressarfoten med en ledare i mitten som får gå längs med kanten, och så sidoställer jag nålen åt vänster.

Så här blir sömmen, precis lagom långt från kanten.


Vik hörn mot hörn och markera mitten med en nål.

Mät ut 2" (ca 5 cm) från varje sida om spetsen. Vik ner och nåla fast. Pressa kanten upptill.


Välj någon fin knapp, eller som jag som fått så fina broderade applikationsblommor av min goa granne S. Sy fast den i spetsen.

Med avigan utåt viker du upp så att nålen du tidigare markerat mitten med kommer längst ner. Jag syr inte ända upp (se nålens placering) utan lämnar ca 1 cm. Sy med en söm som går strax innanför den redan sydda sömmen.

Vänd över till rätan, peta ut hörnen, trä in ett sidenband under flikarna och gör en rosett - tada, du har sytt en söt presentförpackning, eller småförvaring. Kanske något att förvara tamponger i?

Du kan använda din mall och sy ihop 4 trianglar för att få en större förvaring - eller helt enkelt nåla fast mallen och skära lika långt utanför kanterna på mallen med hjälp av din linjal.  Lycka till!


torsdag 16 februari 2012

Quiltarens matematik - 60-graders triangel - eller i brist på en sådan ...

Det är inte alla som köpt på sig exakt varenda quiltlinjal som finns ... även om vi är många som försöker ... undertecknad är en av samlarna. Men om man nu vill sy något med en liksidig triangel (vilket innebär att vinklarna är just 60 grader) och inte har någon linjal att ta till när sylusten drabbar, vad gör man då?

Antingen åker man till närmaste quiltbutik och spenderar några hundralappar, och så är problemet löst, men om vi också tänker oss att plånboken för tillfället är tom ... hur löser man det?

Alla är inte matematiskt begåvade - jag är det absolut inte - men vissa saker har quiltningen tvingat mig att lära mig, och eftersom kunskaperna är så bra och användbara så vill jag gärna sprida dem. Jag har inte heller någon gradskiva, eller åtminstone inte i den storlek jag vill sy i, och jag kommer nog inte heller riktigt ihåg hur man använde den ... och när det gäller passare, ni vet den där tvåbenta saken som man fick sätta fast en penna i när man gick i skolan, så är det något jag minns som en mardröm som jag bara stack mig på!

Men vika papper - det gillar jag, och nu ska ni i några få enkla steg få lära er hur man får till en liksidig triangel!

Ta fram ett vanligt A4-ark.


Vik det exakt på mitten på längden.


Vik ner det övre högra hörnet så att det ligger exakt med spetsen mot den vikta delen, samtidigt som det nedre högra hörnet blir en spets.


Vik ner det övre vänstra hörnet så att vecket ligger exakt längs med kanten på den uppvikta delen.


Vik ut igen, och voilà - du har en likbent triangel där varje hörn är 60 grader! Klipp bort de bitar som du vikt så är mallen helt färdig.


Man kan sy många roliga mönster med en 60-gradersmall, men jag har något speciellt i åtanke, och fortsätter berätta imorgon! För er som vill sy något snabbt och lätt så tycker jag att ni viker er triangel - men istället för ett A4-ark så ska ni ta ett A3-ark. Har inget? Ok, då tejpar du ihop två A4-ark på längden, utan överlappning (bara exakt sida vid sida) och gör samma vikningar som ovan. Plocka sedan fram två tyger som passar fint ihop samt någon lite styvare vadd, dock inte tjock - mer i stil med kraftig vlieseline - som räcker till mallen.

Spara din mall! Den kan du återanvända till många mönster, t.ex. använder man 60-gradersmall för att sy härliga "Tumbling Blocks"-quiltar.

Imorgon ska jag visa hur du snabbt skapar något både kul och sött av dina trianglar!


fredag 10 februari 2012

Alla hjärtans dag 2012 + PRESENTER

Jag gillar hjärtan - mycket! Inte bara för betydelsen av dem, utan också för att hjärtan har en söt form, och nästan vad som helst kan bli ett hjärta. Som många av er vet så diggar jag maskinbroderier också, och idag har jag varit väldigt effektiv, jag har diggat och sytt ut tre olika broderier, minsann! Alla har Alla Hjärtans Dag som tema, och jag har tänkt mig att det ska bli ett par kuddar och en bonad av dem. Bonadens broderi ser ut så här:
Det blev rätt sött, även om det vita tyget lyser igenom lite på fågelns kropp, och hjärtana är lite sneda, så därför behåller jag det här broderiet för mig själv, men som utlovat blir ni inte utan!

Jag har också diggat en text, jag är ju en stor älskare av ordspråk och tanksätt, så jag stygnsatte det här broderiet. Jag är väldigt nöjd med hjärtat, som jag säkert kommer att återanvända. Men det här broderiet är för er som har stora bågar (360x200).

Det kanske inte var så smart att sy på ett tyg med vita prickar, det ser ut som om det är lite feldiggat på bilden, men här kommer en screenprint så att ni ser bättre hur broderiet verkligen ser ut!
Det är många trådklipp, men jag tror det är värt arbetet!

Det andra broderiet passar er som har en båge i storlek (150x240) vilket de allra flesta har. Jag hittade en bild på internet som jag stygnsatte, och så valde jag en mönstersöm.


En screenprint gör att ni ser mönstret bättre! Det är små vågor längs med hela broderiet.

För att ni ska hinna sy broderiet/broderierna och skapa något med dem, så ska ni få dem redan idag!

Jag tänkte också passa på att göra reklam (hihihi) för ett äldre broderi jag stygnsatt, som passar jättebra också det nu vid Alla Hjärtans Dag, nämligen min disktrasa!


Men, eftersom jag är nyfiken på vilka som besöker bloggen, och som läser inläggen, så vill jag att ni som önskar broderierna mailar mig agnetaquiltar@gmail.com och skriver vilket format ni vill ha och förstås vilka broderier (av de nya). Disktrasan kan ni hämta på maskinbroderisidan som ni hittar en flik till ovan!

Jag ser fram emot en full inbox!  =O)




måndag 6 februari 2012

Pyssellykta

Vad kan man hitta på när man väntar på att vinterns absolut värsta och tråkigaste göromål blir färdigt? Jag satte igång att förbereda pysslet för barnen i kvarteret, som vi ska ha på lördag! (Om det är någon som undrar vad jag avser med göromålet så är det både kallt och blött - avfrostning av frysen... blä! Jag lyckas ALLTID blöta ner både golv och mig själv, och det tar en evig tid, men nu är det gjort och jag behöver inte (tänker inte!) göra det förrän nästa vinter, så det så!)

Vi pysslar en lördag i månaden och det ligger på min lott att "hitta på nåt" - vilket jag gör mer än gärna! Jag tänkte att något till alla hjärtans dag vore kul för barnen, och vips fick jag en idé! Jag tänkte ni skulle kunna pyssla med era barn också, om ni vill - eller barn förresten, det här pysslet passade mig toppenbra, och jag hör inte till kategorin barn sedan länge - barnslig är en helt annan sak!

Du behöver:
En glasburk - urdiskad och med etiketten borttagen (görs enklast med sprit om man inte vill gnida och riva i en evighet!)
En bit filt
En bit silkespapper
Paljetter/klistermärken
Band
Crepeband
Ett värmeljus

Lägg burken mot filtbiten och mät så att filten går precis upp dit skruvgängan till locket går. Rulla sedan burken så att du får ca 1 cm omlott. Klipp ut din bit.

Sen viker jag filten allteftersom och klipper ut hjärtan lite hipp som happ, dock inte för långt upp eller för långt ner eftersom jag ska sätta band uppe och nere. När hjärtana räcker och ser lagom många ut klipper jag ut en bit silkespapper som räcker till hela filtbiten, och med klisterspray på filten fäster jag sen silkespapperet. Så klistrar jag fast ett band upptill, jag tog också en bit av en creperemsa, viker den dubbelt och veckar den längs med överkanten. Den klistrar jag fast från insidan. Lite paljetter och andra hjärtan (jag hittade väldigt fina på ÖoB (som jag alltid kallat ÖB utan o:et) för ynka 2 spänn per förpackning, och slutligen ännu ett band nertill.
Allra sist fäster jag ett band längs ner på filtremsan. Sen rullar jag den så att den passar på burken och klistrar fast filten i den överlappande filtbiten - jag vill kunna byta till ett annat omslag om jag känner för det.
Jag tror att barnen kommer att gilla det här pysslet - det är kul, går att variera massor och dessutom blir resultatet sött, eller hur?
Det syns dåligt, men det finns ett tänt värmeljus inuti.

I botten sätter jag fast lite dubbelhäftande tejp (jag har ingen fästmassa som nog är att föredra) och på den sätter jag värmeljuset. Även om burken är rätt tjock kan den spricka om ljuset glider mot kanten, och såna olyckor vill vi väl inte vara med om?

Nu är frysen avfrostad, min alla hjärtans pyssellykta lyser fint och jag frös inte ihjäl trots att jag förvarade frysens innehåll på altanen!


lördag 4 februari 2012

Ett år i scrapsens tecken!

Jag skulle kunna göra ett inlägg om varför jag inte bloggat på länge, men eftersom jag tycker om att se framåt mot det som känns positivt och inte bakåt åt mindre roliga saker, så väljer jag att skippa det!

Istället fokuserar jag på vad jag tänkt mig för det nya året!

Jag har en svällande tyggarderob, med massor av ljuvliga tyger som bara väntar på att "bli något". Dessutom har jag ju länge samlat på mindre bitar 2½", 2", 1½", 1" - ända ner till det som flera slänger, eftersom jag tycker att det är roligt att se om det kan bli något av de bitarna också. Minnesgoda kommer ihåg förra årets pysslande med småbitar, som till slut blev en framsida endast bestående av yttepyttebitar.


Det finns få saker som är roligare än att köpa nya tygbitar, som man skapar imaginära quiltade objekt av redan vid inköpet, men någon gång måste man ju spendera alla de här tygbitarna också, och jag får verkligen KLÄMMA in varenda tygbit, och det är också svåröverskådligt, min färgsortering fungerar inte längre ... så jag ska försöka ge mig själv ett inköpsstopp för 2012 och verkligen försöka att sy av de tyger jag redan har - de allra flesta tycker jag ju är fantastiskt fina!

Det här beslutet ska genomsyra allt jag syr, så även mönsterklubbens alster kommer att skapas av scraps, och förhoppningsvis kan jag inspirera andra att också göra sig av med stashen! Första mönstret för 2012 heter därför "Scrapsrutig löpare".

Nytt för i år i mönsterklubben är att jag separat kommer att erbjuda maskinbroderier som passar till mönstren.. Till det första mönstret har jag ännu inte bestämt mig för vilka broderier jag skulle kunna använda - jag diggar ju tätt som oftast - men det viktigaste av allt är att de vanliga mönstren inte ska bli sämre om de sys utan maskinbroderier!

Om några dagar (jo, det är inte så många ...) är det dags för alla hjärtans dag igen, och då ska ni som maskinbroderar hålla utkik, för jag har nämligen en liten present som jag förberett till er ...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...