tisdag 31 maj 2011

Fotbollshelg!

Som mamma till två sportkillar blir det en del fritid som tillbringas med fotboll sommartid. På vintern tränar jag ju P0304 i innebandy, men den säsongen är över och genast börjar fotbollen.

Tisdag, onsdag och torsdag tränar killarna (jo, tre gånger i veckan blir det!) och lördag och söndag var det sammandrag. För er som inte är fotbollsmorsor så är det inte en turnering utan man "drar ihop" lag från olika områden och så kör man matcher. När det blir lunch gäller grillat - hamburgare står oftast på menyn, och det går ju alltid i - såväl föräldrar som barn! Jättekul att se när grabbarna spelar, och jag som inte ens gillat att se fotboll tidigare (däremot har jag ju tyckt om att spela, i Storviks IF!) tycker nu att det är bland det roligaste som finns. Killarna spelar förstås i IK Fyris!

I lördags hade Simon och Anton match på Änglavallen i Vattholma. Deras lag IK Fyris 04 var super - de vann alla matcherna - överlägset till och med!
Sammandragen har bra specialregler anpassade för barn i den här åldern - om ett lag leder med 4 mål får det andra laget ta in en till spelare, korta hörnor, d.v.s. ett fritt pass till en medspelare, inga målskott. När målvakten har bollen ska motståndarlaget gå till egen planhalva. Offside och såna lite svårare regler skippas. Mycket bra regler som gör spelet lite mer rättvist. Här lite bilder på mina grabbar och deras lag.

Simon värmer upp.

Anton väntar otåligt på att få komma in igen.


Visst ser det ut som ett blivande fotbollsproffs?

I pausen kollar Anton om han blev skadad ...

Hela vinnargänget - från vänster Viktor, Victor, Simon, Arvid, Malcolm, Anton, Erik och Oscar.

Men det var kallt! Jag trodde jag hade kläder som skulle hålla mig varm, men ack vad jag bedrog mig, jag var kall hela vägen hem!

Så på söndagens sammandrag var jag förberedd - här skulle det inte frysas! Jag plockade fram en tjock jacka och långkalsonger - i maj!!! På Ärentuna IP började dagen med spöregn, men vatten är ju inte farligt så länge man inte drunknar, är min devis, så efter att alla lag väntat lite med första matchstart lättade det upp, men inte var det varmt. Nåväl, alla matcherna var spännande och IK Fyris P03 åkte hem med en seger, en lika och en förlust. Här lite bilder från de spännande matcherna!

Lite besviken vankande efter att bollen gått i "fel" mål ...

Anton kämpar och fick bollen till slut.

Även den här närkampen gick Anton segrande ur.

Ohhh, så iväg med bollen!

Härligt när alla grabbar kämpar!

Laget applåderar och tackar motståndarna Hagby.
Killarna från vänster är: Viggo, Tim (som inte syns så bra), tränare Jonas (Isaks pappa), Ture, tränare Magnus (Tures pappa), Gustav, Isak, Pontus, Anton, Andreas, Lucas och Filip. Längst ner tränare Fredrik (Tims pappa).

Om någon undrar varför det inte blir så mycket sytt så ser ni nu varför!



måndag 30 maj 2011

Ett litet tillägg till föregående nedladdningsbara inlägg

Som alltid är det lätt att det blir fel eller att man glömmer av något. Men med goda vänner hjälp tror jag tilläggen och ändringen ska klargöra allt! =O) Är det fler ord som ska läggas till? Tipsa gärna i kommentarfältet!
Ändring/tillägg laddas ner här.

En sommarväska i egen modell får vara dekoration till det här korta inlägget!


fredag 27 maj 2011

Engelska sytermer på svenska!

Jag tackar min lyckliga stjärna att jag älskar språk och att jag dessutom har lätt för att lära mig nya. Med quiltning som hobby är det väldigt bra att kunna engelska, och jag vet att det är många som ibland fastnar eller helt enkelt hoppar över att sy ett mönster eller ett steg i ett mönster för att man inte riktigt förstår vad som avses. Det här tänkte jag råda bot på!

Listan är inte på något sätt avsedd att vara komplett, men den är säkert ett bra hjälpmedel för många - så håll till godo!

PDF:n med 10 sidor (!) hämtar ni här!

Men en bild måste jag väl ha också i det här inlägget!
Jag undrar just var den här duken har sprungit och gömt sig? Den skulle passa utmärkt idag!


onsdag 25 maj 2011

Sy en osynlig fåll + overlockkjolar med smart och snabbsydd linning

Så blev mammaklänningen färdig och har levererats, och trots flera försök så fick jag inte till någon bra bild på fållen, som jag sytt helt på maskin och som bara syns om man verkligen skärskådar fållen! Jag har gjort en testgrej idag, med speciell upplösning för att det förhoppningsvis ska synas!
Hur gör man en sån, kanske någon undrar? Bra, för här tänkte jag visa hur jag gjorde!


Börja med att ställa in din maskin korrekt! Om du har en knapp för osynlig fållning (min nr 5) ska du använda den!

Den söm du använder ser ut som raksöm med ett zick-zack-stygn ungefär varje cm. Det går förstås att använda en vanlig fot, men det finns specialfötter för just osynlig fållning. Men eftersom jag inte har en sådan, men däremot en pressarfot för sammanfogning, som har en "ledare" i mitten, så tog jag den!

Börja alltid med att testsy i en bit av samma tyg, så att du vet hur du ska ställa in nålen. Pressa en fåll och vik ner den, enligt bilden nedan.Jag testade flera gånger för att bara en tråd skulle hamna i zick-zack-stygnets smala spets.

Efter ett antal försök då jag flyttade nålen sidledes för den perfekta sömmen, så gick det bra. Ledaren på pressarfoten går exakt längs med den vikta kanten, mellan kjolens aviga och på traskanten på fållen.

Här lite testsömnad. I vänstra delen av bilden syns (?) två stygn där jag hade nålen lite för mycket till vänster, men sedan flyttade jag nålen lite till och då blev det som till höger. Jag har sytt med en brun tråd i ett rött tyg för att det ska synas (jaja, försöka duger!) men med korrekt trådval så blir fållsömmen i det närmaste osynlig, som stygnen till höger. På finare plagg tycker jag att man ska försöka hålla kjolfållen "stygnfri" och en vanlig raksöm kan förstöra "looken".

Men när det gäller mina enkla overlockkjolar som jag sytt, så passar det bra med stygn på rätan, och då har jag sytt med dubbelnål gjord för stretch-tyg. Till varje kjol köpte jag 80 cm (hade räckt med 75 cm, jag är ju inte så lång!) och där började jag med att sy ihop kjolen mitt bak. (har tre olika modeller som jag testat att sy) med vanlig overlocksöm. Eftersom jag hade problem att få till den fjärde tråden så valde jag tresömsoverlock, och det håller bra!

Sen vikte jag ner linningen till den bredd jag ville ha. Jag utgick från den bredd mitt linningsgummiband hade, med lite rörelsemån, så det blev 4 cm. Det är smart att nåla tätt så att trikåtyget inte glider. Sen byter man overlockpressarfot till den som är till just för detta och som heter blindsömsfot.

De kan se lite olika ut, den här hör till Huskylock, jag har en Brother 3430D, men principen är densamma. Man tar bort den vänstra nålen och viker undan skärkniven, så att man inte av misstag skär av kjoldelen.
Sen syr man linningen precis på samma sätt som jag fållat ovan, fast med overlocken blir det en resårzick-zack till höger och en raksöm som gör att man får en kanal att stoppa in resårbandet i. När jag hade ca 5 cm kvar slutade jag sy och tog ut kjolen. Så stoppade jag in resårbandet och sydde samman det och så tillbaka till overlocken för att sy det sista av linningen. Det går hur bra som helst och går jättefort.

Är man begåvad med en proffsoverlock, d.v.s. en sådan som syr coverstitch så är man lyckligt lottad. Då får man det här resultatet i ett steg.

Men jag min overlock är superenkel och därför måste jag sy fållen nertill på kjolen i två steg. Först overlockar jag kanten som vanligt. Sen går jag till min vanliga symaskin och sätter i en stretch-dubbelnål för rätan. Det gick fort eftersom jag bara bytte tråd till den bruna kjolen, alla andra har svart tråd genomgående.

En av kjolarnas fållar sydd med dubbelnål från rätan.

Så här blev mina kjolar! Först två helt raka.



Men det blir ju lite tråkigt att sy samma kjol om och om igen, så jag testade att sy en kjol i A-stil. Då mäter jag mitt midjemått och delar i fyra och sedan lägger jag tyget först dubbelt och sedan viker jag över igen så att jag har både fram- och bakstyckets kanter mot de ovikta. Sen lägger jag quiltlinjalen (jo, den är toppenbra också här!) exakt enligt en fjärdedel av mitt midjemått (ingen fara, trikå töjer sig, så man behöver inte bry sig om sömsmån!) och så skär man nedåt tills man kommer till fållen, och då ska linjalen ha nått hörnet också.
Dessutom hade min breda resår tagit slut, så jag fick sy två kanaler. Först sydde jag linningen som jag beskrivit ovan, och stoppade i ett vanligt resårband. Genom att hålla det mot linningens övre kant sydde jag sedan en kanalsöm i mitten av linningen. Sen stoppade jag i det andra resårbandet och sydde samman linningen helt.

Kanske syns det att kjolen är vidare nertill?

Men varför bara raka kjolar? Jag testade att sy lagda veck i overlocken, och genom att nåla noga, sy lugnt och ta bort nålarna allteftersom kjolen gick in i overlocken så gick det också bra. Säkert kan man sy kjolen ännu snyggare, det jag ville ha var en kjol med ett slätt "liv" upptill och veck och vidd nertill. Det här blev resultatet!

Ni som följer bloggen vet att jag inte är någon vän av strykjärnet, det är och förblir ett nödvändigt ont, så ingen av kjolarna ovan är pressade, vilket syns bäst på den här nougatbruna kjolen. Men jag brukar alltid pressa mina kläder innan jag går ut - jag lovar!!

Hoppas ni som har overlocker testar mina tips! Alla fyra kjolarna kostade mig en dryg hundring i tyginköp, och med tanke på den ringa tidåtgången så var det ett gäng fyndkjolar, tycker jag! Allra bäst, hade jag misslyckats hade det inte gjort så himla mycket heller!


söndag 22 maj 2011

Kantning ... tips och trix!

När jag sytt färdigt en quilt så är det dags för kantningen. Det finns flera sätt att kanta en quilt på så jag tänkte skriva lite om dem här.

Hörnen
Om du sytt en rektangulär quilt så har du fyra hörn som ska täckas av tyg. När jag började tyckte jag att det var OK med raka hörn, d.v.s. jag sydde remsan ut till hörnet, sparade lite sömsmån och klippte av. Vek och försökte få det slätt och fortsatte sedan på samma sätt med nästa remsa och hörn. Men det är väldigt lätt att man får hörn som inte är räta om man syr på det sättet. Titta på den här gamla bonadens hörn. Det är rakt och fint ända tills hörnet kommer och då blir det plötsligt fult. Speciellt syns det på övre högra hörnet. Som ni ser är det här ett gammalt alster, och som tur var lär man sig av sina misstag.


Numera miterar jag alltid hörnen på en quilt, vilket gör att quiltarna (nästan) alltid har prefekta hörn.

Miterade hörn är faktiskt lättare och går snabbare än att sy rakt! Har man en gång lärt sig tekniken så går man aldrig tillbaka till det gamla sättet igen. För er som inte kan det eller behöver lite mer stöd har jag hittat den här Youtube-videon.


Dubbel eller enkel remsa och hur bred ska man skära remsan?
När jag kantar använder jag nästan uteslutande dubbelvikt remsa.Jag har alltid skurit mina remsor 2½", men ju mer jag syr desto duktigare blir jag, och då tycker jag att det går lika bra att bara skära remsan 2 1/4" bred. Det finns dock tillfällen då jag på grund av tygbrist tvingats skära smalare remsor. Men slutreslutatet har ändå varit detsamma i bredd! Hur då? Jo, istället för att vika remsan dubbel så viker jag bara in ungefär hälften av det övre tyget. Sen syr jag fast den enkla remsan mot quilten och när jag viker över syns inget spår av mitt fusk!

Man får prova sig fram men jag brukar ha måttet 1 1/4" i huvudet, för så bred ska den färdigpressade remsan maximalt vara (det räcker oftast med 1 1/8") och för att få det måttet så behöver invikningen vara ungefär ½". Lite mindre går också bra!

Snålskurna remsor fungerar alltid bra på mindre projekt, som grytlappar och kantning på plånböcker. 

Det finns också andra skäl att faktiskt variera kantningens bredd. Om man har en bård kring sin quilt så fungerar det faktiskt att sy med nästan vilken bredd man vill, och vanligast är nog 2½". Men om man har ett mönster, t.ex. stjärnor, som har sina spetsar ut mot kanten - ja, då kan man faktiskt få trubbiga spetsar på sina stjärnor även om man sytt blocken perfekt och använd 1/4" sömsmån. Det man glömmer är att det faktiskt "går åt" några trådar när man viker över kantningen, och det är ju synd på fin piecing! Då kan man istället välja att sy fast en 2" dubbelvikt remsa, och man syr fast den med smalare sömsmån. Då fungerar det utmärkt att använda sin vanliga pressarfot och istället flytta nålen i sidled. Om jag går ner i bredd på sömsmånen brukar jag alltid sy med tätare stygn, för att inte riskera att piecingen trasar upp sig.

Det finns också projekt där en dubbel remsa inte fungerar alls, och det gäller främst om man ska använda sig en kantning som inte är rak. Förutom att man måste ha en skråddskuren remsa så blir det för mycket tyg om man har remsan dubbel. Titta på den här videon:



Från vilken sida av quilten ska man sy fast sin kantning?
Ja, det finns ju bara två val - från rätan på quilten eller från baksidan. Man brukar säga att på "finare" quiltar är kantningen sydd från rätan på maskin och sedan vikt över till baksidan för att sys fast för hand. Javisst, så gör jag också. Men jag syr inte quiltar för att andra quiltare ska nagelfara dem, jag glädjesyr, och trots idoga försök så lyckas jag inte hitta någon större glädje över att sy för hand!
Jag använder normalt två olika sätt att sy fast kantningen, helt på maskin båda två.

1) Kantningen påsydd från rätan
Jag syr fast kantningen precis som om jag skulle avsluta för hand på baksidan. Men istället viker jag in kantningen och fortsätter att sy från rätan. Hur fungerar det?

Jo, genom att först byta ut pressarfoten mot en pressarfot som har en "ledare" i mitten och genom att sy sakta exakt i diket och hela tiden känna efter att jag får sömmen på kantningsremsan och inte utanför, så brukar det bli toppen.
Exempel¨på pressarfot som fungerar för sömnad i diket.


2) Kantningen påsydd från baksidan
Om jag vill att min quilt ska se lite "köpt" ut, brukar jag sy på kantningen från baksidan istället. När jag sen viker över till rätan använder jag återigen samma pressarfot som ovan, men istället för att ha nålen exakt bakom "ledaren" brukar jag högerställa den något, så att jag får en söm som går kanske 1/16" innanför kanten på kantningen. Jag tycker att det här ger mig bättre kontroll över var sömmen hamnar, än den metod jag beskriver ovan. Här är det smart att använda en smalare kantningsremsa, så att inte sömmen kommer att ligga innanför kantningsremsan och på baksidan av quilten när man är färdig.


En tredje lösning ... finns det faktiskt också! Man kan sy fast en färdigpressad sneslå (som redan har båda sidor invikta) i ett enda steg, genom att nåla noga och sy sakta. Det fungerar bäst på projekt som är små. Men hörnen är rätt komplicerade att sy med den här metoden, så den använder jag mycket sällan. Här måste man också kontrollera noga var sömmen hamnar på undersidan. 

Om man nu inte gillar att kanta?

Vändsy quilten
Det finns projekt som kräver att man istället för att kanta dem vändsyr dem. Det viktigaste vid vändsydd quiltning är att man inte låter bakstycket vara för stort, för då sticker det fram på översidan och det ser inte bra ut. Man bör också vara noga med att skära av hörnen tätt intill sömmen så att hörnen också fortsättningsvis är vassa, inte rundande, innan man vänder, för när man väl sytt ihop sömmen så är det "kört" att försöka fixa till hörnen. Här ett exempel på ett vändsytt projekt:
Vändsydd grytlapp efter ett mönster av AnnaKa. (ur Quiltemagasinet)

Använda ett större baksidesstycke
Man kan också lösa kantningen genom att skära till ett bakstycke som är ca 3 cm större runtom hela quilten. Sen viker man in kanten hela vägen så att den kommer mot quiltens kant. Placera sedan ut en tejpbit diagonalt som går ca 3 cm in från vardera hörn.

Vänd över quilten så att rätan ligger inåt och kantremsorna ligger mot varandra och se till att tejpbitarna ligger exakt. Sy en söm längs med tejpens utsida.

Klipp bort med lite sömsmån och vänd tillbaka hörnet. Sy en söm ca 1/16" in på kantningen runtom hela quilten.



Med detta inlägg önskar jag er alla en härlig Mors dag!
 TILLÄGG:(som precis som Pialuttan kommenterat kommer om en vecka - jag är och förblir förvirrad ...hahaha!)



lördag 21 maj 2011

Remsor på skrådden - så här gör jag dem!

Remsor har alla quiltare behov av. Vi syr ihop remsor till större projekt, men framförallt kantar vi quiltarna med remsor. Oftast använder jag remsor som är skurna rakt av, men ibland fungerar det inte!
De tillfällena kräver istället att man skär sina remsor på skrådden, d.v.s. remsorna är skurna med 45 graders vinkel. Framförallt gäller det ju när man ska sy på en kantning på något som inte är helt rakt, t.ex. överkanten på en sminkväska eller necessär, och när man ska kanta något som har rundade hörn. Men det finns andra tillfällen också! Om man har ett tyg som är randigt till kantningen så är en rakskärning dömd att misslyckas. Om ränderna är på längden finns risken att de - oavsett om de är ritade eller vävda - faktiskt börjar åka runt lite, och då ser quilten sned ut, även om den faktiskt är exakt rak! Om ränderna är på tvären gäller samma sak, de kan börja se lutande ut, och då blir det lite sjösjukevarning för hela projektet! Bäst är alltså att skråddskära också randiga, och samma sak gäller rutiga tyger.

Hur gör man det på bästa sätt? Jag hade ett himla sjå innan jag lärde mig ett snabbt och smart sätt.

Eftersom quilttyger aldrig är kvadratiska så är det rätt konstigt att man visar steg-för-steg förklaringar med kvadrater. Jag brukar skära till lite extra remsor som jag kan använda till andra projekt så jag skär alltid extra. Jag vill inte heller skarva överallt, så halv bredd x 30 cm brukar fungera bra!

Börja med att rita ett streck som går i 45 graders vinkel från nedre hörnet. 45 grader finns på de allra flesta quiltlinjaler.

Skär längs med dit ritade streck.

Flytta nu din bortskurna triangel till den andra sidan av din rektangel.

Sy ihop triangeln med den större biten igen och pressa isär sömsmånen.

Rita sedan ut streck som går längs med de nya kortsidoran med 2½" mellan varje streck. Skär sedan längs med strecken och klipp isär. Sy samman remsorna i den längd du behöver. Klart!

Här ett exempel på hur jag INTE lyckats med att sy remsorna med rakskurna rutiga tyger. Titta både på över- och underkanterna så ser ni att de liksom snurrar sig.


Här nedan ett exempel på en grytlapp som kräver snedremsor som är skråddskurna, annars blir remsan inte följsam, d.v.s. den kommer att verka för kort!

Det finns också sätt att sy samman kortsidorna på parallellogrammet ovan så att man sedan kan klippa en enda lång remsa, men det sättet använder jag aldrig, jag skarvar istället!


 



fredag 20 maj 2011

Dolt blixtlås - jodå, det gick fint!

Som ni vet hade jag inget blixtlås hemma, men dagens besök på Ohlssons gjorde att jag fick tag i ett i alla fall.

Det var inte det lättaste att "hålla bort" själva taggarna för att sy supernära, men med lite träning så gick det väl någotsånär. Men när jag sytt en bit så märkte jag att blixtlåset, trots tät nålning, liksom ville glida åt sidan när jag höll bort taggarna, så istället sydde jag en raksöm längs med yttre kanten på blixtlåset på den invikta fållen (ljusare röd på bilden!)


Då kunde inte blixtlåset glida sen och isömnaden gick som en dans. Här är resultatet! OBS! Jag har aldrig sytt ett dolt blixtlås förut, så jag är nöjd, men ni som är experter har säkert lite kritik att komma med. =O)

Det stod i mönstret att blixtlåset skulle vara 50 cm, och det var längden jag köpte. Nu tror jag att det borde vara en liten hyska (heter det väl) upptill för att det inte ska bli en glipa i linningen. Här ser ni också knytbandet på baksidan. Nu är det bara lite zick-zackande kvar, och när min granne kommer hem från semestern så får hon prova för uppsömnad. Hoppas bara det inte kräver många ändringar i övrigt ...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...