torsdag 31 mars 2011

Scraps, scraps, scraps ... (del 2) + nya tyger i min stash

Det rullar på med mina 4-patches! Eftersom jag lagt dem i högar där de mörka tygerna är sorteringsgrunden, så går det väldigt snabbt att få ihop 4- patches. Mitt arbetssätt är enkelt, så länge det är olika mörka färger och olika ljusa färger så funkar det! Vissa patches ser lite läbbiga ut nästan, och vissa tyger undrar jag verkligen vad jag tänkte på när jag köpte den, för en gång i tiden måste jag ju ha tyckt "Oh, vilket läckert tyg!"... Jag har nog ett par hundra färdigsydda 4-patches nu ... men högarna vid symaskinen är fortfarande både många och stora. Så här ser det ut på strykbrädet just nu!
Det är bara en bråkdel av alla 4-patches jag ska sy ihop. Jag nästan bävar inför att pressa de här allihopa! Men jag har ritat ett mönster som jag bestämt mig för att sy av några av mina scraps i alla fall. Det här blev resultatet av min lek med QuiltPro igår.


Jag tror det kan bli läckert! Hela mönstret består ju bara av 4-patches eller HST, så det kommer att gå fort att få ihop! Men till det svarta behövde jag lite tyg. Så idag tog jag bilen och skjutsade KS till jobbet och sen for jag till Thuns. Jag shoppade förstås lite kläder också, de har ju massor av märkesvaror till jättebra priser där! Men tyginköp blev det, och inte bara svart - kolla här:


Det svarta längst till vänster (89:-/meter bara!) ska vara till quilten, det mjukt gula, det andra svarta och batiktyget med kaffekoppar ska bli grytlappar. Nästa tyg blir perfekt som en väska/bag och slutligen kunde jag inte hålla mig från att köpa två ½-metersbitar som bara kostade 39:-/st.

Men dagen är fortfarande ung, så jag syr vidare på mina 4-patches och om någon vill sy samma quilt så  är starten att sy en jättehög av 4-patches av 2½"-rutor/remsor. Jag lovar att berätta mer om hur jag syr quilten när jag kommer till nästa steg. Det är en jätteenkel quilt att sy, fast den ser rätt komplicerad ut! Dags att fortsätta!


onsdag 30 mars 2011

Scraps, scraps, scraps ... (del 1)

Som jag funderade igår, så tog jag mig an att sy samman remsor igår. Det blev en rejäl hög, men döm om min förvåning, när jag sytt i flera timmar så såg mina karamellaskar med färdigskurna remsor FORTFARANDE fulla ut!!! Ni ser själva! Hur jag kunnat ha alla tygerna bakom symaskinen i karamellaskarna framför, går över mitt förstånd ...
Bakom Toppis skymtar den remshög som redan är sydd! Då borde väl det vara mindre scraps kvar, eller? Jag börjar misstänka att mina scraps drabbats av någon sorts molekylär delning, där de automatiskt blir flera... Allra "värst" - jag har fortfarande tre proppfulla karamellaskar, det är bara i en av de fyra askarna som det syns att jag använt scraps! Otroligt!

Jag fick en rejäl hög att pressa, och under det att jag pressade lyssnade jag på Magnus Utviks underbart känsliga berättelse "Anna, min älskade". En sann och oerhört sorglig berättelse om hur hans sambo Anna drabbas av livmodershalscancer, och tvingas ta bort livmodern.

ISBN: 9173480495


Här är högen som jag skulle pressa! Det såg rätt mastigt ut, måste jag erkänna, men ljudboken hjälpe mig att slippa tänka så mycket på "tröket" ...
Sen har jag sedan minst 1½ timme pysslat med att skära ner remsorna till 2-patches 2½" breda, och för att det ska bli lätt att kombinera dem till 4-patches, utan att jag behöver riva runt bland dem så har jag också färgsorterat den, efter den mörkare färgen. Alla tyger är pressade mot det mörkare tyget för att det ska gå fort och lätt att få samman 4-patches sedan.
Så här långt har jag kommit nu. Jag har massor av idéer till hur jag ska använde dem, men allra först ska alla 2-patches bli 4-patches, och det kommer också att ta några timmar. Men nu känns det som om det blir roligare sömnad, att bara sy samman remsa efter remsa, byta undertråd och "remsa vidare" är inte något jag tycker är speciellt kul.

Kul däremot är att jag faktiskt använt en stor mängd av mina scraps, och att det faktiskt ska bli någonting av dem nu. Vi får väl se vilket mönster som jag tänker satsa på! Ska starta QuiltPro om en stund så får vi se vad det kan bli! Men först ska jag nog sy lite 4-patches, har ju en del framför mig! =O)

tisdag 29 mars 2011

Ett litet set med mobilväska och minisminkväska

Jag är ju en tygsamlare av stora mått, men mina tyger är oftast små. Jag syr av allt jag får tag i  - från ytte-pyttebitar (tygsmulor eller crumbs) till 1 yard-bitar. Större tyger har jag sällan, och det gör att jag alltid saknar baksidestyger när jag syr stora quiltar! Vad bra - då kan jag köpa mer tyger, och alltid följer det med några små bitar, oftast köper jag bara ½ yard, eftersom jag älskar att sy samman olika tyger för att se om de "parar sig" snyggt!
Sen tränar jag en del quiltning också. Då brukar jag använda bitar jag inte riktigt kommit på vad de ska vara till, eller mellanstora restbitar, kanske i storleken av en fat quarter eller nåt. Men det blir många testquiltade stycken, och ibland försöker jag göra mig av med dem. Idag, till exempel. Jag har quiltat swirls på ett blommigt tyg och för att få en liten tuffare kombination så valde jag att sy mitt blommiga tyg tillsammans med ett svart tyg med vita prickar. Till det blev det ett par starkt cerise blixtlås, men i mina ögon är det en helt ok kombination! Men som vanligt jobbar jag lite för fort ibland, och jag såg inte att blixtlåsen var åt olika håll förrän jag fotade dem! Jaja, det är ju ingen större skada skedd, så de får duga!
Jag märker att mitt lager av 2½" remsor och kvadrater, både ljusa och mörka börjar ta sådan plats i sina scrapsaskar att jag måste göra något av dem. Jag funderar på hur jag ska "spendera" dem, och det lutar åt ännu ett scarpstäcke. De är ju så roliga att sy. En annan sak som jag länge tänkt på är mina rutiga och randiga tyger. De tar upp en hel hylla i min tyggarderob, och jag syr väldigt sällan av dem. Kanske skulle jag ge mig på att sy ett täcke av dem, så att de får ge plats åt de tyger jag använder oftare. För det är trångt i tyggarderoben, oavsett hur mycket jag syr, verkar det som! Trots en väldigt produktiv början på 2011 har jag låååångt kvar tills jag kan få ner alla tyger i tygkorgarna, vilket är ett av mina "mål" för året. Att utan problem kunna se alla tygerna ... och då förstår ni att jag har många!
Jag ritar ju nästan alla mina quiltar i QuiltPro, ett program som inte så många har, men som jag personligen föredrar framför EQ-programmen, som jag tycker är lite omständiga. Men jag hör till en minoritet, de flesta som har EQ skulle aldrig vilja byta! I QuiltPro känns allt bekant från första sekund, om man är van vid Officeprogrammen från Microsoft, och det var också det första quiltprogram jag hade, vilket kanske är ett av skälen till att jag inte vill byta. Jag tror att jag ska starta QuiltPro och rita lite mönster som passar för 2½"-remsor och kvadrater, så får vi se vad jag kan komma fram till!


måndag 28 mars 2011

15000 besökare - måste firas!

Så roligt det är att så många kommer hit till min blogg och kollar på vad jag gjort, och idag hade det rullat över 15000-strecket! WOW!

Dagen till ära sydde jag en duk, och ni ska få förklaring till hur jag sytt den som present!

Min duk innehåller 14 block, men du kan göra fler eller färre, beroende på vad som passar ditt bord.
Jag använder tyger från en "Candy Box" från Moda. Mittenbiten är en fjärdedel av en charm-pack-ruta. Du kan göra mittenrutan större, eftersom det blir någon cm:s spill på varje rektangel ... Pressa blocket när du är färdig och renskär.








Sen lade jag ut blocken så att de som var lika inte hamnade jämte varandra. Ur en Jelly Roll tog jag beige remsor  (som är 2½" breda)och sydde fast på en sida av alla blocken. Remsan i maskinen med rätan uppåt, och sen matar jag på blocken!

Pressa och renskär igen. Sy sedan samman blocken i två långa rader. Pressa sömsmånerna åt olika håll. Sy samman raderna.
Fortsätt med samma Jelly Roll-remsor och sy först långsidorna och sedan kortsidorna. Fäst mot vadd och bakstycke, quilta och kanta.

Här en bild på min quiltning som var lite tjorvig eftersom jag använde en kraftig tråd - det ska jag inte göra igen!!!


Tusen tack för att ni kommer hit på besök, det gör det extra roligt att blogga!


söndag 27 mars 2011

Tänk om man kunde skapa sitt eget tyg ...

i exakt den färg och med det mönster i den storlek som man själv vill....och att det inte gjorde ett alltför stort hål i plånboken. Vet ni vad? Nu kan man det!

Inga som helst begränsningar - faktiskt tycker jag att det var förhållandevis billigt, jämfört med vad vi betalar för quilttygerna här i Sverige.

 Till saken: Det finns ett företag i USA som heter Spoonflower. De skapar tyg efter dina önskemål, och inte bara quilttyger utan också andra tyger. Vill du skapa dig ett helt unikt quilttyg - som du sen kan sälja just som unikt egenskapat tyg, så är Spoonflower företaget för dig. Här några bilder på tyger som de tryckt - ett pytteurval från ett gäng helt otroliga tyger - ni bara MÅSTE besöka sidan:






De trycker på quilttyg (och andra också, men nu bloggar jag ju om quiltning!) och då betalar man för 1 yard $ 18. (idag med SEB:s valutaomräknare under 110 SEK!) De har inte heller någon minimiorder, 1 yard går bra att beställa!

Deras hemsida har all info om hur man går från egen teckning/målning eller liknande till ett färdigtryckt tyg. Du kan t.ex. rita en liten katt. Sen laddar du upp den i upplösningen minst 150 dpi (se i photoshop) och sen kan du välja att upprepa din katt på alla möjliga olika sätt. För att allt ska bli exakt i den färg du vill har de en färgguide som du kan ladda ner kostnadsfritt.


Dessutom finns alla dessa härliga tyger att köpa i butiken som Spoonflower driver! Den stora skillnaden är att väldigt få människor kommer att ha samma tyg som du köpt! Tygerna i shopen kan du njuta av i timmar, och om du vill sortera så har de lagt ut en färgsorterare att klicka på - men jag surfar runt på alla bilder och bara njuter!

Så nu vet jag vad jag önskar mig i födelsedagspresent - ett gäng egna tyger - det är väl en personlig present så det förslår! Jag har ju ungefär 8 månader kvar, men tills dess kan man ju fixa och leta inspiration. För kanske finns det en designer inne i mig som vill komma ut?



Antar att många nu vill veta hur man får smaka lite på den karamell jag nu frestat med, så ok, du hittar den fantastiska hemsidan Spoonflower här.

lördag 26 mars 2011

Stryk inte tygerna!

Jag har sagt det förr och jag upprepar det, att pressa tygerna, både innan och mellan varje steg i sömnaden är alldeles nödvändigt för ett snyggt slutresultat, men kul - nej, det tycker jag inte det är - alls! Men jag gör det ändå, suckandes och det är då jag börjar fundera kring det här med att pressa tygerna.

Först - det är helt självklart att det både blir mer korrekt och mer exakta bitar om man pressar tygerna först. Att kan ska undvika att stryka märker man så fort man arbetat med trianglar. Om du stryker (=drar strykjärnet fram och tillbaka) så får du garanterat en sned och vind triangel. Alltså pressar jag, oftast i alla fall ... =O)

Hur pressar man då? Jo, bomull tål ju högsta värmen, så det var min standardinställning. Jo, jag skriver var, för numera pressar jag tygerna ännu slätare på max tvåpunkters värme. Jag har sagt det förr, men det tål att upprepas, jag har numera alltid stärkelse på mina tyger, och jag väljer det ICA tillhandahåller - Verda.

Men så sist när jag skulle fylla på lagret så var de slut. Så då köpte jag Verda på tub istället. Det här är en av de få produkter som sett likadan ut sedan stenåldern, och texten inuti avslöjar att inget ändrats där heller. En liten del av texten:

"Damstrumpor av nylon håller längre om de Verdastärks." eller "Hattar som förlorat sin styrsel kan fräschas upp genom en Verda behandling. Tag 2 tsk Verda till ½ liter vatten och stryk på lösningen med en mjuk pensel eller linnetrasa. Låt torka med kullen utbucklad."

Charmerande! Jag har aldrig stärkt mina damstrumpor av nylon (härligt uttryck!) och jag vet faktiskt ingen som använder hatt!
Min idé - ännu oprovad - är att testa om jag kan blanda tubstärkelse i en sprayflaska och använda... Återstår att försöka komma fram till hur mycket jag ska använda. Återkommer om jag blir nöjd med resultatet. 

En liten varning dock - se till att tvätta din quilt efter att du stärkt den. Jag läste att silverfiskar älskar stärkelse ... och de små uslingarna vill vi ju INTE ha i våra quiltar (eller någon annanstans heller, för den delen!)


Men lukten av stärkelsen från Verda är lite väl sötsliskig, tycker jag, så jag funderar på att försöka få tag i den amerikanska favoriten "Mary Ellens Best Press".


Visst ser de ut lite som godis? De finns i ljuvliga dofter - Caribbean Beach, Cherry Blossom, Citrus Groove, Lavender Fields, Tea Rose och doftfri. De finns i flera storlekar, allt från de här små 6 oz.-flaskorna  (strax över 1,5 dl) till hela gallons (3,8 liter). De stora kostar nästan $60, men så är de ju bautastora också!


Nu fastnade jag lite i stärkelsetankar, jag som tänkt blogga om åt vilket håll man pressar sina sömmar när man syr samman två tygbitar. Det som de flesta quiltböcker föreslår är att man pressar båda sömmar åt ett och samma håll. Det här är antagligen ett arv från den tiden då man quiltade samman sina tygbitar för hand, för det är ju klart att en handsydd söm sällan eller aldrig kan bli lika stark som en tät maskinsydd söm. Men jag tycker att det finns fördelar med att pressa sömsmånerna åt samma håll ändå.
                                     

Syr man sedan samman dem med en annan likadan så vänder man så att sömsmånerna går åt olika håll, för att slippa en tjock söm. Dessutom blir det enklare att få sömmarna att liksom gripa tag i varandra så att sömsmånerna faktiskt blir exakt mitt emot varandra.


De som är riktigt "antiknövliga" ser till att sprätta upp sömmarna i mitten när man syr en 4-patch. Så här:


Det gör nu inte jag, jag tycker det tar för lång tid och sen känns de lite riskabelt att ha sprättat upp så mycket tycker jag. Fast det förstås, det rekommenderas att man kortar ner stygnen om man ska sprätta upp så här i mitten.

Den enda gång som jag tycker det är bäst att pressa sömmarna åt olika håll - i quiltvärlden - är när jag syr samman remsor som ska bli kantning. Eftersom de ligger mot en quilt så blir det faktisk för tjockt för att vara snyggt om man pressar remsorna åt samma håll.

Många amerikanska quiltbloggerskor verkar ha gått in för att genomgående pressa isär sömmarna. Det är lite synd, tycker jag, eftersom risken för att vadden kryper ut genom sömmen, eftersom den ju är det enda som binder samman quilten. Med sömmarna pressade åt samma håll så har du ju alltid ett tyglager innanför sömmen. Fast å andra sidan så blir det ju faktiskt slätare/plattare som du pressar isär sömmarna. Men att pressa isär när man syr Y-formade sömmar blir inte bra, hur man än vänder sig. Där är pressning åt samma håll helt nödvändigt!

Ångstrykjärnet Braun  SI6261 blev bäst i test 2010.

Sen kommer man till frågan om man ska använda ånga eller inte. Jag har - förstås - ett ångstrykjärn, men jag använder inte eller sällan ångfunktionen på järnet. Istället har jag en sprayflaska med vatten som jag använder om jag vill eller behöver fukta tyget. Det kan t.ex. behövas för att få tillbaka formen på ett block som blivit lite vint. Någon på quiltsnacks mailinglista kallade det för "kreativ pressning" och det är ju ett utmärkt uttryck!
Man får också "vassare" sömsmåner om man pressar med lite ånga.
Använder man för mycket ånga däremot, riskerar man att deformera blocket, fast det var perfekt från början. Om man syr i otvättade tyger, som jag och många med mig oftast gör, så kan ångan göra att mörkare tyger släpper ifrån sig färg och missfärgar andra tyger (rött/vitt t.ex.)

                                                


Om man använder vliesofix är det ännu viktigare att man pressar - inte stryker! Man vill ju inte riskera att förstöra formen på en applikation, eller hur? Men det är viktigt att man följer instruktionerna på det vliesofix man använder. Jag brukar använda medelvärme och ställa ner strykjärnet och räkna till 5 och sen flytta strykjärnet en strykjärnsbredd.

Men det finns ju faktiskt applikationspapper som är ännu trevligare att jobba med! Jag tänker främst på "Heat n Bond" som verkar ha små piggar i limmet, då det liksom fastnar i underlaget bara man lägger på applikationerna. Det är bekvämt om man har många applikationer som ska testläggas. "Heat n Bond" kan du köpa hos t.ex.  Villekulla quilt & quriosa - 44 cm för 36 kr.


För mig spelar det dock inte så stor roll, jag har vant mig vid att använda teflonbakplåtspapper som underlag när jag fixar applikationerna, och då ser jag ju igenom och kan placera applikationsdelarna exakt ändå. Det finns ett stort teflonbakplåtspapper (37x50cm) som man köper i 3-pack för 100 SEK från Clever Line Design.


Jag måtte vara galen som funderar så mycket kring det här med att pressa tygerna, men det kanske är naturligt när man dagligen tillbringar någon timme vid strykbrädet?


fredag 25 mars 2011

Färdigt UFO+liten sminkväska av broderitest+grytlappar när tyget inte räcker - steg-för-steg-bildserie

Vilken dag har haft i syrummet! Toppis har fått spinna på mest hela dagen, med kortare pauser för kaffe och barnhämtning.
Allra först - jag har sytt färdigt en quilt till! Nu är jag verkligen på G med stora quiltar. Den här är ett UFO som jag länge velat sy färdigt, och så idag - när jag ändå var i farten - så tog jag tag i den, och minsann hann jag quilta färdigt den innan det var dags skolpromenaden för att hämta hem mina hjärtegryn. Nu ikväll fixade jag kantning och voilà - skåda "Mitt Afrika"!
Jag kan inte fota en stor quilt själv så istället för att ha den som en pannkaka på golvet har jag draperat den över soffan. Passar jättebra till vårt vardagsrums färger, dessutom.

Närbild på quiltningen. Jag har visat den här quiltningen förut, dock på ett mycket mindre projekt. Här är bågarna bra mycket större, men inte så stora att det blir bubbligt, dock! Vadden jag använt och som jag blivit kär i är bambuvadden som Quiltbiten säljer - hur läcker som helst att quilta i! Det främsta skälet till att det tagit flera år(!) att göra färdigt den här quilten av en jelly roll (fast de kallar det nudlar) Afrikanska batiktyger från Quiltakademin, är att jag hade så kul med tygerna att jag helt glömde bort att jag behövde spara till kantning. Så vid nästa syfestival köpte jag ett stort tyg till baksida och kantning. När jag sen skulle börja var vadden slut ... men skam den som ger sig - nu är "Mitt Afrika" färdig och jag kan stryka ännu ett UFO från listan. Skönt!

Jag testade ett broderi idag, och eftersom det inte blev riktigt som jag tänkt mig så fick testet bli en liten sminkväska. Såna får jag aldrig nog av!

Som jag skrev häromdagen kom KS hem med tyger från Quiltbiten. De här var de han köpt, förutom panelen som jag redan sytt av.
Inte illa, eller hur? Duktigt shoppat! Köksrutigt och köksattiraljer - jaha, fler grytisar!

Men hur jag än räknade så skulle inte tyget räcka till baksida på fyra stycken, så då fick jag lösa det så här - steg för steg:

Först syr jag grytlappens framsida och fäster mot vadden. Antingen syr jag direkt mot vadden eller också klistrar jag fast sen. För att få till baksidan gör jag så här. Jag börjar med att med hjälp av 505 klisterspray fästa grytlappsframsida och grytlappsvadd mot baksidestyget, sen renskär jag med 1" runtom. I hörnen skär jag bort så att det fortfarande är just 1" in till hörnet.

Så viker jag in dubbelt på två motstående sidor och nålar.

I hörnen viker jag in som jag skulle göra på ett paket och sätter en nål med huvudet ut ifrån tyget i varje hörn, parallellt med nedre kanten på grytlappen. Där ska min vikning bli.

Sen är det lätt att vika in dubbelt och få till snygga miterade hörn. En raksöm tätt intill inre kanten och på med en ögla, så är din grytlapp klar!


På det sättet kunde jag sy fyra grytlappar, och har massor av tyg av de fina Quiltbitentygerna kvar.

Så tog jag fram SNS-linjalen och fick ihop ett par grytlappar till, av de andra tygbitarna. Men det är massor av tyger kvar att sy av - grytisar eller annat!

Ni förstår att jag haft en härligt kreativ dag och jag njuter i fulla drag av min nya quilt!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...