måndag 31 januari 2011

Börjar dina scraps ta över hela syrummet?

Så känns det ibland för mig, och jag erbjuder här en "lösning" på ett rätt kärt problem, för erkänn, visst är det kul att använda alla bitar av sina tyger? Jag har ritat ett block som jag tror kan bli ett toppenkul block att sy för att använda sina rester, och samtidigt kunna sy något fint! Så här ser min ritade quilt ut, med användande av blocket.

Du hämtar mönstret på mönstersidan och det vore jättekul att se om någon av er syr några scrappy-block enligt mitt mönster!

Det här får också bli min 5000-besökare-på-bloggen-present till er!


Vad ger vi för vår hobby?

En liten fundering - hur mycket spenderar man egentligen som quiltare? Jag och många med mig har ju ett sprängfyllt skåp med tyger vi köpt, och sen är det ju alla tillbehör också, linjalerna, rullskärarna, mönstren, böckerna, quilttidningarna, sprayen, knapparna, blixtlåsen, tråden, vadden o.s.v. o.s.v.

För det spelar tydligen ingen roll hur mycket man har - det går alltid ALLTID att köpa mer! Och det gör i alla fall jag! Alltid är det någon linjal eller något annat man ser på syfestivalen, t.ex. som är så frestande att man inte kan låta bli att handla! Jag menar inte att man ska fundera på om man slösar, jag är övertygad om att vi bara lever en gång, och åtminstone jag tänker ha kul under "min gång"! Dock inte så kul att vi inte fixar att betala månadskostnaden eller har mat att ställa på bordet, någon måtta får det till och med vara för en quiltare! Men att dö sittande på en stor hög med pengar kan eventuellt glädja arvingar, men jag tycker det är så mycket roligare med ärvda saker som faktiskt betyder något. Som t.ex. den bild jag valt från min farmors mors sömnad i rubrikbilden. Det är verkligen ett häftigt arv!


En annan ärvd quilt, antagligen från samma kvinna,
den den är omärkt så jag kan bara gissa. En vild quilt
med både olika block och tygkvaliteter! Härlig!

Sen tror/misstänker jag att flera gör som jag, surfar runt, hittar någon fin sida, fyller en "inköpskorg" och fantiserar om vad den kan bli, och sen slutar det med att man bara stänger sidan utan att spendera en krona! Ganska bra för mig i alla fall, annars skulle min tyggarderob inte förslå speciellt långt!

Fast med elpriserna som råder så kan i alla fall vi quiltare få ett gott ekonomiskt skäl, vi syr varma quiltar och lägger i sofforna så att man i alla fall slipper frysa, även om man får dra ner en grad eller två. Vad säger ni - ska vi inte föreslå för Maud att ROT-avdraget också borde gälla de som beställer quiltar av oss hantverkare? Vi skulle få bra betalt för jobbet och vi skulle värma hela landet!

Min fråga är mer en "nyfiken på" och det skulle vara roligt om ni besökare klickade i frågeformuläret här bredvid!


fredag 28 januari 2011

Liten snabb sminkväska

Efter att ha städat och donat mest hela dagen lockade syrummet starkt! Jag gjorde en väldigt snabbsydd liten sminkväska, som jag kanske gör ett gratismönster till er av, om någon är intresserad?
 Den tog inte ens en timme att sy färdigt, med foder och blixtlås och allt! 12 cm hög och 23 cm bred längst ner är storleken.


Tygerna kommer från en av de "Candy Bars" från MODA som jag köpte i slutet på förra året. Ett jättekul format att sy av - 2½" x 5" och man får hela fyra olika i en fin ask med en mönsterbilaga dessutom. Den här tygserien är en av mina favoriter - Fandango.

Intresse för en steg-för-steg-syinstruktion? (prova att säga det 5 ggr snabbt!)


tisdag 25 januari 2011

BOM - Birdie Stitches

Nu har jag sytt färdigt alla blockbakgrunderna till BOM:en och har dessutom fått ihop block 1. Som jag sagt förut, jag är inte alls bra på att sy för hand, men jag syr med glädje, och det är det som räknas - i alla fall hos mig! Jag ser redan fram emot block 2!
Bakgrundsblocken sydda och testutlagda.

Jag har ingen aning om vad som kommer att bli sytt på de andra blocken, men jag hoppas att hon som hittat på BOM:en väljer månadstema, det är så roligt med en bonad man kan ha uppe året om. Blir den för stor får det väl bli ett täcke!


Block 1, en snögubbe tillsammans med fågeln, som bara är sååå söt!

Jag gillar nu inte gult, vilket är originalfärgen, så jag bytte ut den gula färgen mot en turkos som tar upp det turkosa i mitt tygval! Jag har bara de DMC-trådar jag har, och hoppas att de räcker och passar. T.ex. är jag helt renons på svart, men det verkar lösa sig ändå.

Nu lutar det åt en röjning i syrummet, som vanligt har det ebbat igen ...  =O)



Nya tyger till min stash!

Visst är det en alldeles speciell känsla när man får hem ett paket med tyger? Jag fick ett Global Priority igår från Fat Quarter Shop, med både charm packs och en Jelly Roll, fast jag undrar om Moda tagit patent på namnet, verkar inte få stå på andra tyger. De tyger jag köpte för att utmana mig själv var:
En jelly roll av tyget "Tea Garden" skapat av Westministerdesignern Dena Fishbein. Här kan du se alla tyger som ingår i kollektionen och om du vill får du ett mönster gratis där också.

 Jag är alldeles för ensidig i mina tyginköp har jag insett, så i år ska jag försöka skärpa mig och sy av nya fräscha tyger. Ett annat tyg jag föll för var "Innocent Crush" av Anna Maria Horner. Det blev ett par charm packs.

Tygerna i den här kollektionen kan du se här.


 Shopping utan MODA-tyger är för mig numera nästan omöjligt, så det slank ner ett jultyg också i form av charm pack.
Visst ser den "smaskig" ut? Tygerna inuti är så fina - kolla här. Passar till mycket mer än bara jul!

Igår satte jag latex och silicon längs med vissa kantlister och sånt i köket. Tog en himla tid, men vilken skillnad i finish det blev!

Men såklart kan inte en dag gå utan en sväng in i syrummet. Jag hade köpt en härlig MODA Scrapbag som innehöll remsor av kollektionen "Martinique" från 3 sisters. Vilka tyger! Kolla här. Jag tog bort de vinröda remsorna först och skar sen så att alla till slut blev 2" breda. Jag sydde flera olika set för att sen använda dem som bårder när jag kommer igång med den BOM (Klicka på den söta fågeln till vänster för mer info) som jag lovat mig själv att testa i år. Jag gör som hon föreslår, syr blockrutorna färdiga först och broderar sen. Kanske blir det lite enklare att så färdigt om själva blocken redan är klara. Jag funderar på en annan "setting" än vad hon valt, men det blir en senare fråga!



torsdag 20 januari 2011

Så börjar ÄNTLIGEN köket få fason!

Som många av er redan vet började jag göra om köket i höstas. Jag beställde nya luckor, fullhöjd, bytte ut min gamla lådhurts och ett smalt underskåp mot en stor lådhurts med tre lådor. Sedan länge hade jag suktat efter en inbyggnadsdiskho, och så ville jag få lugnt bland mina apparater som står framme. Ovanför kyl och frys fanns ett fult utrymme som jag ville byta ut mot vägghängda djupa skåp. Nya bänkskivor var jag också sugen på. Sagt och gjort, köket beställdes och i mitten av oktober började det installeras. Men det tog en himla tid, det var fel på bänkskivan och lite strul och tjorv. Inte förrän igår kväll blev kökets luckor/lister kompletta, och idag har jag fått den nya kranen installerad. Avloppet till diskbänken fixade jag själv (stolt!). Jag har slipdamm (sen de tog bort diskbänken) över PRECIS hela huset, det såg ut som dimman över Lützen när det var som värst igår kväll. Hantverkarna åkte vid 21.30 och vi städade i alla fall köket igår kväll. Men det känns idag att jag är mer än lovligt trött!
Först ett par bilder FÖRE.

Söt Simon, men det är också det enda som är bra, eller nja, spisen duger! Fula skåpluckor med både fukt-  och slagmärken, äckliga handtag som tappat metallfärgen och list upptill som flagade.

Här köket i annan vinkel, bakom goa Anton döljer sig en diskbänk med slagmärken (!) och ful lådhurts. Kranen från IKEA var OK, men inte exakt den jag ville ha.

Så går vi till nuet.
Klicka på bilden för större bild!
Fullhöjd på överskåpen, snygga handtag helt i metall, organiserat lugn bland köksapparaterna, högskåpet som förr stod i hörnet fick komma närmare köksbänken och vi gjorde en "glugg" för micro (ska bli en nyare ...), praktiska överskåp ovanför kyl och frys. Lådhurtsen utbytt, och äntligen en kvadratisk (nästan) inbyggnadsdiskbänk med en FM Mattson kran som passar bra i stilen med den lite fyrkantiga formen.  Diskbänken ersatt av en bänkskiva i ett härligt mörkt mönstrat laminat. Jag har också tagit bort"glassaken" under fläkten, den hjälper inte ett dugg och är bara ful, blev mycket bättre!

Vad är kvar att göra? Jo, jag ska kakla ovanför diskbänken och jag tror att det blir ett svart kakel i rektangulär form och så ska golvet bytas ut mot ett golv från Bauhaus som jag gillade och som "stämmer" med bänkskivan. Väldigt prisvärt, bara 169:-/kvadratmeter. Nya taperna är redan uppsatta, men jag visar dem när vi gjort lite mer. Jag känner mig redan så nöjd med hur köket blivit, fast det tog en himla tid!

onsdag 19 januari 2011

VINNARE!

Spännande, spännande, hade någon gissat och hade någon gissat rätt? JOMENVISST!
Visst var det en NECESSÄR - och den enda som gissat rätt var GUNILLA W - GRATTIS!!
Jag brukar ju aldrig avslöja vad det är innan jag skickar ut mönstret, men eftersom jag var leksugen så blev det så ändå! Mönster nummer 1, 2011 heter "C'est necessaire"!
Gunilla, du kommer att kunna logga in och hämta mönstret på quiltsnacks hemsida, där du ju redan har lösenord. Men inte förrän jag lägger ut mönstret för medlemmarna i början av februari.

Necessärer är ju en favortisömnadsgrej jag fastnat riktigt för, ni såg ju bl.a. vad jag sydde tidigare idag. Men här nedan kommer en kavalkad av necessärbilder från tidigare.

P.S. Om någon undrar varför svaret dröjde så länge, så kommer jag att visa det imorgon, men nu är med midnatt och mina ögon säger att de vill stänga locken! D.S. 



 



              
 






Istället för en presentask

På lördag ska barnen på kalas! Det är Madeleine i Antons klass som fyller 8 år. Hon ÄLSKAR "Hello Kitty", och har hur mycket grejer som helst med "Hello Kitty". Men den här har hon inte, för den har jag sytt och broderat åt henne! Hon kommer att få lite saker inuti den, också de "Hello Kitty" fast "köpes", och en annan present också, men jag tycker det var roligt att sy något att använda istället för ett paket. Jag tror och hoppas att hon blir glad. Broderiet är ett gratisbroderi som en jätteduktig fransk tjej stygnsatt. Om någon vill ha jättefina broderier, med bl.a. "Miranda-nallen" och "Hello Kitty", så ska ni besöka "Le blog de Turquoise210". Det finns MASSOR av fina broderier hos henne. Rekommenderas!

UFO:n, UFO:n och ännu mera UFO:n - blir 2011 året jag syr dem?

Som så många andra quiltare så tycker jag så mycket om att börja nya projekt, att de projekt som av något skäl blivit avbrutna - kan bero på vaddbrist, tygbrist, missnöje o.s.v. - tyvärr blir liggande. Men jag tänkte försöka skärpa mig i år och börja sy färdigt de saker som ligger halvfärdiga. Sen har jag också bestämt mig för att faktiskt slänga bort de UFO:n som jag vet aldrig kommer att bli färdiga. Det kallar jag att göra mig av med dålig samvete!
De UFO:n som jag lovar mig själv att sy klart i år är dessa:

Sylvia's Bridal Sampler, fast det blir nog bara två block till,
får väl bli en bonad. Färgerna är helt rätt för sovrummet.

Den här stackaren har vadd och allt, men jag började
quilta och blev missnöjd, så den ska sprättas lite först.
Det blir en stor golvkudde, när den är färdig, har jag tänkt.

Mitt stora scraps-täcke, i år MÅSTE det bli färdigt!


Det roliga blockbytet vi hade på quiltsnack har tyvärr
blivit liggande, hoppas få ihop dem i år.


Ett "Bento Box"-täcke som blev avbrutet då tyget tog slut.
De häftiga tygerna kommer från Quiltakademien och var
från början en sån här tygnudelrulle. Jag har köpt metervara
vid syfestivalen förrförra gången, men det har inte blivit av att
sy färdigt, men i år så ...


Det här är ett av de stora broderier jag sytt med nya maskinen.
Har tänkt mig det som en smal bonad. Broderierna
är en present från Embroidery Librarys Christmas Club.


Testbroderi som kommer att bli ett par grytisar.

En panel som jag omvandlat till en bonad, ja, början
till en i alla fall.


Julduk ska det här bli, med Linnéas broderier i mitten.


Julduk som kom av sig när vattkopporna kom till vårt hus.
Ett roligt mönster från Quiltmaker.



Det allra första broderiet jag sydde i nya maskinen,
men det ska bli en bonad med "barnsliga" tyger
som bårder har jag tänkt mig i alla fall.

Sen har jag ju massor som jag provsytt och testat av mina egna mönster. Vissa har jag dissat så de går nog i soporna, men andra har bara inte blivit helt färdigsydda. Hoppas få till dem också i år. Julprojekten tror jag får ligga till sig lite till, men framåt hösten kommer jag att älska att sy dem!

Men framförallt vill jag brodera STORA broderier i år. Det har varit en långvarig önskan att kunna sy i stor båge, och äntligen äntligen går det!

Fler än jag som inventerat sina UFO:n och tänker sy dem i år?





tisdag 18 januari 2011

En liten förhandstitt ... och en TÄVLING!

Idag har jag skrivit färdigt första mönstret till mönsterklubben 2011. Jag har haft objektet sytt ett tag, men inte skrivit ihop sömnadsbeskrivningen förrän nu. Det är ju alltid hemligt vad det blir tills dess att jag skickar ut mönstren, men jag tänkte testa en liten TÄVLING!

Den som utifrån bilden kan vågar sig på att gissa - en gissning per person - har möjlighet att VINNA mönstret! Skriv bara din gissning som en kommentar, och har du rätt så har du vinstchans!
Men du har möjlighet att få två chanser att vinna - blogga om tävlingen och länka till min blogg, så får du två lotter i dragningen. Skriv din bloggs adress i inlägget om du länkar, så kollar jag och ger dig två lotter. Gissar du fel så får du ändå en lott för att du länkar till min blogg och berättar om tävlingen.

De som vill vara med och leka fyller i sin gissning nedan och kl. 15 imorgon  stänger jag tävlingen och lite senare på kvällen berättar jag vem som vunnit. Det här är en utmärkt chans för er som vill testa ett av mina mönster!

Nog om detta - här är bilden ni ska gissa på.

Det ska bli spännande att se om det blir några tävlande!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...